СВЕТА ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУ

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУУ среду 15. новембра 2017. године, када наша Света Православна Црква прославља Свете мученике Акиндина, Пигасија и друге са њима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог цара Лазара у Белошевцу.

Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј-ставрофор Љубомир Радић, протонамесник Саша Огњановић и ђакон Немања Стојковић.

Епископ се након прочитаног зачала Светог Јеванђеља по Матеју обратио верном народу између осталог рекавши да би у данашњем Јеванђељу требао сваки човек да огледа себе, јер оно говори о човеку, ко је човек и какав је. Јеванђеље нам говори да ништа ново не бива под сунцем, једино ново под сунцем, како учи Црква Христова, јесте Господ наш Исус Христос. Он који је донео мир, али је донео и мач, како каже Јеванђеље. Мир даје ономе који има мира, а мач ономе који нема мира, ономе који мир претвара у немир. А да би човек зрачио миром он треба да има мир у себи. Онај мир који Господ каже: „Мир свој дајем вам мир свој остављам“.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

ђакон Немања Стојковић