СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ВИНОГРАДИ

СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ВИНОГРАДИУ петак, 17. новембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Милутин Гашевић.

Епископ нам у беседи говори да је благо оном човеку који спозна сопствене грехе и ослободи их се. Епископ нас позива на покајање. Шта значи покајање? Значи: признати, раскајати се за своје грехе, оставити своје грехе и више се не враћати њима. На тај начин су се многи грешници претворили у светитеље, многи безаконици у праведнике. Епископ нас саветује да ранији греховни живот умијемо сузама искреног покајања.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ нам на крају говори о блаженствима, која су лествица којима се човек уздиже до Бога. Блаженства су пут у божанско савршенство. Врлине, дате човеку као нова правила мишљења, осећања и делања. Тај нови живот у Христу почиње сиромаштвом духа, тј. смирењем и завршава се страдањем ради Имена Христовог и вечном радошћу и блаженством у Рају. Сваком стеченом врлином стиче се и нови дар од Бога.

Милутин Гашевић, ђакон