САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом текста "Владика је отерао омиљеног свештеника, а када су се верници побунили, дао је одговор који леди крв у жилама", објављеног у новинама “Блиц” од 30. новембра 2017. године, обавештавамо сву богољубиву и истинољубиву браћу и сестре о још једном у низу неистина које су изнете у тексту који је потписала Жељка Јевтић.

Не спорећи никоме право да слободно изражава своје мишљење и свој став, указујемо на следеће неистине изнете у поменутом тексту:

Одлука о премештају свештеника Саше Огњановића донета је 17. новембра 2017. године и у одлуци стоји да је именовани свештеник премештен по потреби службе, а не због “непознавања типика и појања” како наводи госпођа Јевтић.

У среду 29. новембра 2017. године, после одлсужене Свете Литургије, Епископ шумадијски је примио на разговор десеторо представника окупљеног народа, које је сам народ одредио. Разговор са Епископом је трајао скоро два сата и Епископ реченицу коју наводи потписница текста: “Почећете да умирете, па ћете само тражити попа” није изговорио. То могу посведочити сви који су били присутни на поменутом састанку, а о томе сведочи и видео снимак са састанка на коме се јасно може видети и чути шта је ко и како говорио.

О сазнањима и изворима “Блица” према којима Владика омиљеног свештеника протерује како би изашао у сусрет једном од својих секретара – благајнику који у Лазарицу настоји да доведе свог сина, најбољи коментар могу дати присутни на поменутом разговору од 29. новембра 2017. године, којом приликом је Епископ јасно поручио да му никада није пало на памет да сина свештеника Милована премести у Белошевац, нити намерава то да учини. Такође и то могу посведочити сви који су били присутни на поменутом разговору, а о томе опет најобјективније сведочи и видео снимак на коме се јасно може видети и чути шта је ко и како говорио.

Одлука о забрани свештенослужења и покретању истраге против свештеника Саше Огњановића донета је 27. новембра 2017. године, а не 29. новембра и то због основане сумње да је свештеник Саша починио више преступа, а не због тога што је Владика пришио свештенику Саши да је он организатор протеста, како се наводи у тексту.

О томе да ли свештеник Саша има или нема везе са протестним скуповима, односно о томе колико су ови скупови “самоиницијативни” може се видети и по чињеници да се, на пример, комуникација између архијерејског намесника лепеничког и свештеника Саше од 22. новембра појавила већ 23. новембра на facebook налогу групе која подржава свештеника Сашу, а у ствари га води у раскол и изгони из реда црквене јерархије. У овом контексту треба посматрати и “неумешаност” свештеника Саше у ове догађаје и на текстове у медијима, будући да се наводи из дописа КЕбр. 1219 од 23. августа 2017. године, за који свештеник Саша каже да је упућен њему лично, такође “самоиницијативно” појављују на порталима и у новинама. У том контексту се на facebook налогу групе која подржава свештеника Сашу појавила и одлука којом је свештеник Саша стављен под забрану свештенослужења, иако је и ова одлука уручена само њему. Дакле и она се “самоиницијативно” нашла на друштвеним мрежама.

Ко овде коме шта “пришива” и ко какве “ставке” исписује у своје житије показаће време, мада се и сада пуно тога препознаје.

Из канцеларије Епископа шумадијског