TРИБИНA У ЈАГОДИНИ - „ДВА ВЕКА ЗАТИРАЊА ПОЛИТИЧКИХ НЕИСТОМИШЉЕНИКА У СРБИЈИ - СУОЧЕЊЕ И ПОМИРЕЊЕ“

TРИБИНA У ЈАГОДИНИ - „ДВА ВЕКА ЗАТИРАЊА ПОЛИТИЧКИХ НЕИСТОМИШЉЕНИКА У СРБИЈИ - СУОЧЕЊЕ И ПОМИРЕЊЕ“Дана 6. децембра 2017. годне у јагодинској гимназији „Светозар Марковић“ у организацији Црквене општине јагодинске и Српске омладинске културне организације „СОКО“ организована је трибинина „Два века затирања неистомишљеника у Србији – Суочење и помирење“. Предавач на трибини је био др Срђан Цветковић са Института за савремену историју Србије. Трибину је отворио архијерејски намесник белички отац Небојша Младеновић. У поздравном говору отац Небојша је нагласио како наш народ има један усуд који је код нас израженији него код других, а то су поделе. Такође, нагласио је да се Црква увек трудила да окупи свој народ и да је мотив за трибину био помирење свих сукобљених страна.

Др Цветковић је други пут у Јагодини. Он је истакао да је трибина коју је одржао 6. децембра у Јагодини, трибина о нашој прошлости али исто тако и о нашој садашњости. На трибини др Цветковић је говорио о протекла два века и учесталој пракси затирања политичких неистомишљеника у нас Срба. Кренуло се од убиства Карађорђа, преко политичких трвења у 19. веку, династичких и страначких сукоба, па кроз 20. век, диктатура, сукобе комуниста са неистомишљеницима, тортуре, Голи оток. Др Срђан Цветковић је истакао да овакве трибине имају за циљ да се поразговара отворено о томе како нам се то не би поново догодило. Пре трибине др Цветковића сачекали су новинари са низом питања, а након трибине публика је имала прилику да госту поставља питања.

Сама трибина је била јако запажена и наишла је на велики одзив публике. Трибину је затворио професор историје Владимир Орбовић, члан Српске омладинске културне организације.

професор историје Владимир Орбовић