КАНОНСКА ПОСЕТА ВЛАДИКЕ ЈОВАНА ХРАМУ СВ. ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

КАНОНСКА ПОСЕТА ВЛАДИКЕ ЈОВАНА ХРАМУ СВ. ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИДана 17. марта 2018. године, када наша Света Црква молитвено прославља светог Герасима Јорданског, Његово Преосвештенство Господин Јован Епископ шумадијски служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци.

Епископу су саслуживали пензионисани свештеник протојереј-ставрофор Тихомир Aнђелковић, архијерејски намесник јесенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, игуман манастира Пиносава Петар (Драгојловић), протојереј–ставрофор Раденко Гавриловић, протонамесник Драган Икић, јереј Милан Кеџић, протођакон Иван Гашић и ђакон Владимир Степановић.

Владика Јован је у својој очинској и Богом надахнутој беседи подсетио вернике да се налазимо на половини Великог поста и да је пост најкраће речено уздржање и покајање. Да Господа треба исповедати срцем али и устима, да би то други видели па и они славили Бога. Подсетио је да је покајање бунт против себе, бунт против старог човека, да би се у њега уселио нови, а не бунт против другог. Још је рекао да пост и молитва помажу покајању. Да само прави, истински пост и молитва доносе мир човеку. На крају је закључио и позвао верне да се потруде бар у време поста да се очисте, а на труд ће доћи Божија благодат која доноси осећај радости.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После Свете Литургије уследила је трпеза љубави.

Владимир Степановић, ђакон