СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУВерујући народ Лапова ретко у току године има ту част и прилику да дочека свог Епископа и да са њим саучествује у заједничкој молитви током служења свете архијерејске Литургије као и причешћивању Телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа.

Такође ретко има прилику да чује мудре и поучне речи свога Владике те је на данашњи празник светог Евномија Гортинског и свете мученице Ариадне, 1. октобра 2018. године, у великом броју дочекао свога архипастира. Међу присутнима био је и велики број деце из основне и средње школе који похађају веронауку на челу са својим вероучитељима. Дивним појањем су Литургију увеличали и Српски православни појци.

После прочитаног апостола и Јеванђеља који се читају тога дана Епископ шумадијски Господин Јован протумачио је исти тај апостол рекавши да свети Павле говори како за хришћанина Христос треба да буде све и свја. Свако наше дело остаје записано за сва времена и остаће до Судњега дана, нагласио је верном народу Владика Јован. Он је затим рекао да ако за нас хришћане Христос није све и свја онда је наш живот промашен. Владика је затим говорио о значају и животу светога апостола Павла  који је, као што је познато, рекао да не живи више он него Христос у њему. Он је затим нагласио да је бити слуга Христов, а то је управо био поменути апостол Павле, врхунско звање и врховно добро. Епископ Јован  је даље навео да је слуга Христов онај који је слободан човек и то слободан од робовања греху, робовања страстима и гордости као и робовања своме егу. Слуга Христов је онај који неће пристати да робује никоме другоме сем Господу Исусу Христу. „Међутим, прави слуга Христов је онај човек који је послушан Христу, али послушност подразумева слушање онога што Бог говори“, нагласио је даље владика Јован у својој богонадахнутој беседи.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На светој Литургији причестили су се сви свештеници Архијерејског намесништва рачанског као и сви присутни верници укључујући и децу са веронауке која су у великом  броју дошла у храм да присуствују и учествују у овој великој тајни. После свете Литургије уприличена је трпеза љубави којом је духовно заокружен данашњи свечани дан у Лапову.

протонамесник Горан Живковић