ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ И КРШТЕЊЕ У РАЈКОВЦУ

ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ И КРШТЕЊЕ У РАЈКОВЦУУ суботу 16. фебруара 2019. године, када наша Света Црква прославља и празнује: Светог Симеона и Ану и Светог Јакова, архиепископа српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Благовести у Рајковцу. Нашем Архијереју саслуживали су: Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, јеромонах Петар (Драгојловић), протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, јереј Александар Рајак, јереј Никола Петровић, јереј Марко Јефтић, протођакон Иван Гашић, ђакон Небојша Поповић и ђакон Саво Величковић.

Литургијско сабрање увеличао је предивним појањем хор “Благовести” под вођством професорке Љиљане Миловић. У склопу Литургије крштена је Николина, кћи младеновачког вероучитеља Саше Костадиновића и његове супруге Селене.

Богонадахнуту беседу наш Епископ посветио је Светом Симеону Богопримцу и значају Сретења. Владика је упознао сабрани верни народ са житијем Светог Симеона и објаснио важност најмаркантнијих догађаја из његовог живота, као и то да се након великих празника прослављају личности које су за конкретни празник биле важне, тј. које су у њима учестововале. “Какво је то откровење, каква је то истина коју је открио Свети Дух Светоме Старцу? То, да је Дјева родила Победитеља смрти, Спасење свету. Дух Свети је изнео пред духовне очи Светога Старца све шта је Господ урадио, све шта је Господ учинио ради ослобођења људи од греха, од смрти, и тиме показао пут спасења, спасења од греха, спасења од смрти, спасења од ђавола. То је спасење које је Он донео свету. И то је све видео Свети Старац, и зато је празник Сретење – сусрет човека и Бога, грешног човека и Спаситеља света Господа Христа”, истакао је наш Владика. “Безброј људи”, рекао је Епископ, “који су се сретали са Господом Христом, и у Њему, и кроз Њега добијали спасење, спасење од греха, и Вечни Живот. Добијали Вечну Истину, Вечну Правду, Вечну Љубав, и све што Бог доноси човеку када се јавља у овоме свету. А све то Господ је Сам донео, Господ је објавио роду људском.”

С обзиром на то да је данас члан Цркве постала мала Николина, Епископ Јован је део беседе посветио крштењу. “Први сусрет нас хришћана са Господом Христом је када се крштавамо. Који се у Христа крстисте, у Христа се обукосте, каже Свети Апостол. Тако значи, тај сусрет са Богом, то облачење у Бога наше природе, то је ослобођење од греха, од порока, од страсти, од свега демонског, од свега прљавог. Тако је сусрет са Господом Христом најважнији догађај у животу свакога од нас”, закључио је наш Епископ. Честитавши крштење вероучитељу Саши, његовој породици и његовом куму, Владика је пожелео да Николина расте у меру раста висине Христове и да се сви заједно потруде да је васпитају да постане добра и честита хришћанка, како би испунила назначење, које је добила на рођењу.

Након евхаристијског сабрање је настављено на трпези љубави, коју је уприличило братство рајковачког храма и вероучитељ Саша Костадиновић са породицом.

јереј Марко Јефтић