ОДРЖАН САСТАНАК ПРВЕ ГРУПЕ ПОРОДИЧНОГ САВЕТОВАЛИШТА ПРИ МЛАДЕНОВАЧКОЈ ЦРКВИ

ОДРЖАН САСТАНАК ПРВЕ ГРУПЕ ПОРОДИЧНОГ САВЕТОВАЛИШТА ПРИ МЛАДЕНОВАЧКОЈ ЦРКВИУ понедељак 18. марта 2019. год., са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице одржан је први сусрет у оквиру новооснованог породичног саветовалишта. На иницијативу господина Богдана Марковића из Младеновца, а у сарадњи са Архијерејским намесником младеновачким протојерејем-ставрофором Жељком Ивковићем одлучено је да се интензивира добротворни рад са родитељима и породицама.

Породично саветовалиште има за циљ унапређење односа између родитеља и детета, породичних односа, родитељске комуникације која обликује личност детета, духовног раста и развоја и очување хришћанских вредности у васпитању деце. Поред тога, онима који се припремају за улогу родитеља и онима који то већ јесу пружа се прилика да добију важне информације о особеностима дечјег развоја од самог рођења до адолесценције, кризама и задацима на које се очекује да родитељи одговоре разумевањем и подршком. Рад би допринео афирмацији здравих породичних односа, породичног живота у Христу, развоју позитивних васпитних стилова код родитеља, адекватних и успешних вештина родитељевања. Рад ће се заснивати на групном окупљању заинтересованих верника са динамиком једном недељно и разговорима на одређену тему из поменутих области. Окупљања би била сабрања верника у доброти и човекољубњу.

Добротворном раду допринеће свештеници, стручњаци и гости из области психотерапије, менталног здравља и дефектологије, попут организације у “Верском добротворном старатељству” при Саветовалишту за родитеље, децу и породицу. У сарадњи са нашим свештенцима овај рад ће водити редовни чланови литургијске заједнице храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу. Богдан Марковић – породични едукатор, студент на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију у Београду, на одсеку за логопедију, едукант је психотерапије-трансакционе анализе при међународно признатом Центру. Иза себе има завшене едукативне семинаре из области дечјег развоја и психопатологије развојног доба код еминентних стручњака, попут проф. др Светомира Бојанина, рада са породица деце са сметњама у развоју, музикотерапије, психологије и унапређења менталног здравља деце. Област посебног интересовања у будућности представља пастирско-саветодавни рад са породицама. Оливера Марковић – магистар дефектологије-специјални педагог, вишедеценијски хуманитарни радник и стручњак из области менталне хигијене развојног доба, помагања породицама и деци са сметњама у развоју и другим развојним поремећајима. Едуканткиња је системске породичне терапије при Институту за ментално здравље у Београду. Носилац градске плакете из области дечје и социјалне заштите. Током професионалне каријере допринела раду при Дому “Свети Јован Крститељ” Епархије шумадијске, као васпитач и стручњак.

На почетку скупа отац Жељко је поздравио присутне и упознао са намерама за оснивање саветовалишта. Истакао је да се младеновачка Црква у данима у којима се припремамо за најрадоснији празник посебно ангажовала на мисионарском плану, посебно у вези са породичним питањима, јер смо сведоци да је у времену у којем живимо породица веома угрожена. Након проте Жељка говорила је госпођа Оливера Марковић, која је излагање посветила фазама у развоју породице и особеностима сваке о етапа. Након ње је иницијатор оснивања саветовалишта Богдан Марковић детаљно изложио план по којем ће саветовалиште радити. У првом циклусу разговараћемо на теме:

  • одрастање и васпитање деце;
  • родитељство;
  • очување породице и унапређење породичних односа;
  • хришћанске породичне вредности.

Одлучно је да се група састаје два пута месечно у просторијама парохијског дома храма Успења Пресвете Богородице, почевши од следећег понедељка. Сви сарадници у пројекту ће радити апсолутно добровољно.

јереј Марко Јефтић