ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОЛУБАРСКО - ПОСАВСКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОЛУБАРСКО - ПОСАВСКОГЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у среду друге недеље Часног поста, тачније 20. марта 2019. године, служио Литургију Пређеосвећених Дарова, у храму Свете Петке, у селу Петка, надомак Лазаревца. Непосредно пред свету Литургију свештенство Колубарско-посавског намесништва исповедио је духовник манастира Драча, отац Онуфрије, који је након тога саслуживао у литургијском сабрању Епископу Јовану, заједно са свештенством и монаштвом овог намесништва.

Литургијском сабрању присуствовао је, и на њему се причестио, велики број верних, а нарочито деце. Преосвећени Владика Јован окупљене је подсетио на смисао и суштину поста као и значај нашег активног учествовања у светој Литургији пре свега кроз свету тајну Причешћа. “Пост је подстрек да заборавимо на себе и ставимо другог изнад себе. Велики пост је темељ свих постова. Свети оци га називају путовањем до распетог и васкрслог Христа, путовањем са земље на небо у Царство небеско. На том путу нас очекују многа искушења и невоље. Но, све ово се лако преброди ако са нама путује Господ и они дарови које нам је дао: вера, нада, љубав, молитва, смирење и наш подвиг. Такав пост је сигурно средство за достизање онога што му је циљ - сједињење са Господом”, рекао је Епископ.

По већ устаљеном обичају, после свете Литургије прочитан је овогодишњи темат. Ове године темат је припремао парох чибутковачки, протојереј Жељко Ивковић, на тему “Зло”. Након читања реферата уследила је квалитетна дискусија о ономе што је у реферату речено. Све похвале као и примедбе и сугестије аутору овогодишњег темата, изречене су у братској љубави, са циљем да рад буде још бољи и садржајнији. У дискусији су учествовали сви присутни свештеници, а труд свештеника Жељка Ивковића похваљен је од Владике Јована.

Ово вишеструко корисно, едукативно и духовно сабрање завршено је очинском поуком нашег Епископа и трпезом љубави коју је припремило свештенство колубарско-посавског намесништва, предвођено овогодишњим домаћинима - свештенством храма Свете Петке у Петки.