СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУТреће недеље Васкршњег поста посвећеној Часном крсту, 31. марта 2019. године по новом календару, када славимо светог Кирила Јерусалимског, верујући народ Лапова је са радошћу дочекао свог надлежног Архијереја, Епископа шумадијског Господина Јована. Владика је служио свету архијерејску Литургију на којој су му саслуживали свештеници: архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Србољуб Марковић, протонамесници Миломир Васиљевић и Влада Бранисављевић, јереји Младен Ђурановић и Ивица Камберовић као и ђакони Урош Костић и Марко Арсенић.

После прочитаног Јеванђеља Владика је одржао беседу присутном народу нагласивши да је сам Васкршњи пост ношење крста Господњега. “Поклоњењем крсту ми се у ствари клањамо ономе који је приковао на том истом крсту наше грехе тј. Господу Исусу Христу”. Владика Јован је даље нагласио: “да нас неће спасити наша својеглавост и гордост, већ ношење крста без роптања. Када човек не прихвата ношење свог крста, плашећи га се, тада се не сећа страдања Христовог, а самим тим и његово страдање није спосоносно. Историја Цркве Христове сведочи да је она увек побеђивала зато што је увек била на крсту”, нагласио је шумадијски архипастир. Он је цитирао дивне речи светог аве Јустина који је рекао да је крст највеће благо у свим световима овоземаљским. Епископ Јован је даље говорио о светим владарима који су побеђивали оне безбожне који нису веровали у крст. Њима се крст указивао уз речи “овим побеђуј”. Владика је затим нагласио да је наш честити, српски народ одувек имао изреку “без крста ни преко прага”. “Нема веће силе од које може бити прогнана демонска сила од силе крста. Када се прекрстимо ваља да то урадимо како треба, а не аљкаво, јер када том приликом кажемо “у име Оца и Сина и Светога Духа” ми тада призивамо Свету Тројицу. Не можемо ићи за крстом ако се не одрекнемо свога ега и ако не престанемо са својим грешним навикама. Човек не може бити уистину радостан без Васкрсења јер су наше овоземаљске радости краткотрајне”, нагласио је даље у својој беседи Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На светој Литургији су се причестили сви присутни свештеници, а затим су најсветијој тајни православне Цркве приступили и верници Лапова, међу којима мноштво деце која похађају веронауку, предвођена својим вероучитељима.

На крају је уследила трпеза љубави која је употпунила овај дан пун духовне радости у Лапову.

протонамесник Горан Живковић