ТОРЖЕСТВЕНА ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ МАНАСТИРА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У ЋЕЛИЈАМА КОД ЛАЈКОВЦА

ТОРЖЕСТВЕНА ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ МАНАСТИРА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У ЋЕЛИЈАМА КОД ЛАЈКОВЦАЕво свима стиже пролеће благодати, заблистало нам свима Христово Васкрсење, а са њиме сада блиста веома свечани и светли дан празника Георгија мученика; Дођите сви и узмимо свеће па га побожно и светло прославимо.

Сједален на јутрењу

Уочи празника светог великомученика Георгија, 5. маја 2019. године, а поводом славе манастира Ћелије у истоименом селу код Лајковца, ову велику светињу епархије шумадијске посетио је игуман Српске Царске Лавре, манастира Хиландара, високопреподобни архимандрит Методије. Празничним бденијем по светогорском типику началствовао је архимандрит Методије уз саслужење настојатеља ове обитељи јеромонаха Доситеја Хиландарца, протојереја-ставрофора Мирослава Филиповића, протојереја-ставрофора Војислава Одавића, протојереја Радивоја Стојадиновића, протојереја Зорана Ивановића, протонамесника Ивана Иванковића и ђакона Александра Бабића.

Певали су студенти са Православног Богословског Факултета у Београду.

Сутрадан је служена Света Литургија у присуству многобројног верног народа. Литургијом је началствовао високопреподобни архимандрит Методије уз саслужење игумана манастира Пиносаве Петра, настојатеља манастира Ћелије јеромонаха Доситеја, протојереја ставрофора Мирослава Филиповића и ђакона Николе Урошевића.

Након Литургије архимандрит Методије је преломио славски колач са настојатељем манастира Ћелије јеромонахом Доситејем, а онда је испред манастирског Храма одслужен помен војсковођама и војницима славне Колубарске битке чије кости почивају у костурници испод самог Храма.

У беседи након Литургије архимандрит Методије је рекао: “Велика духовна радост је данас нама из манастира Хиландара што смо заједно са вама сабрани на Храмовном празнику овог манастира Светог великомученика Георгија. Благодаримо игуману оцу Доситеју Хиландарцу који је ево пренео духовни пламен из манастира Хиландара. Молимо се Пресветој Богородици Тројеручици која је наша игуманија, која је била и његова игуманија до скора и која ће га увек пратити јер је он хиландарски постриженик и наравно Светом Георгију коме он од првог дана овде веома ревносно служи, да га укрепе и да овај пламен који је донео, не задржи само за себе већ да га разгори у срцима свих вас који долазите у овај манастир”. Игуман Методије је заблагодарио епископу шумадијском Јовану за благослов да служи у овој светој обитељи на овај велики празник, а онда је, настављајући своју беседу и говорећи о мучеништву Светог Георгија поучио многобројни народ да устраје у својим мукама које су ситне наспрам оних које је Свети Георгије истрпео, како би нас Господ наградио венцем славе.

Беседа хиландарског игумана архимандрита Методија и благодарење јеромонаха Доситеја Хиландарца

Након Богослужења уприличена је трпеза за високе госте и верни народ. Након послужења кољивом, игуман Методије је пожелео новопостављеном игуману ћелијском Доситеју да му вазда на помоћи буде Пресвета Богородица и том приликом њему и његовој обитељи је поклонио икону Пресвете Богородице Тројеручице. Дарујући свом доскорашњем игуману Методију Свето Писмо, јеромонах Доситеј је рекао: “Хвала Вам оче игумане што сте учинили овај заиста велики благослов за нас, што сте посетили нашу обитељ Светог великомученика Георгија – Ћелије. Вама се данас обрадовао не само Свети великомученик Георгије, него и сви ови мученици који овде леже. Ја бих Вама хтео у знак пажње да поклоним једно веома моћно оружје које ћете имати негде на свом столу а то је једно украшено Свето Писмо, да можете да се сетите најмоћнијег оружја на свету а то је Реч Божија, која ће Вам помоћи у Вашем духовном руковођењу братије којој сте игуман”. Говорећи о историјату манастира јеромонах Доситеј је рекао да су манастир у Ћелијама вероватно основали у XV веку светогорци који су бежали пред најездом Турака.

У поподневним сатима манастир је посетио и епископ шумадијски Јован. У манастирском конаку епископ се сусрео са игуманом Хиландара архимандритом Методијем. Сусрет је протекао у разговору и љубави, а епископ Јован је истакао да се посебно радује што је ова велика светиња почела да напредује од доласка хиландарског јеромонаха Доситеја за њеног настојатеља.

Архимандрит Методије, игуман Хиландара, Манастир Светог Георгија, Ћелије, Ђурђевдан, 2019.

Јеромонах Доситеј Хиландарaц, настојатељ Манастирa Светог Георгија, Ћелије, Ђурђевдан, 2019.

Храмовна слава манастира Ћелије код Лајковца - Телевизија ХРАМ