КОСОВСКИ ЧУДОТВОРАЦ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У БРЕСНИЦИ

КОСОВСКИ ЧУДОТВОРАЦ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У БРЕСНИЦИ“Молитва је први дар Божји,
кроз који се сви остали дарови задобијају”
Свети Филарет Московски

Дана 9. маја 2019. године, парче неба се спустило на земљу у Бресници јер је служена Света Божанствена Литургија поводом славе Цркве која је посвећена управо Светом Јоаникију Девичком и Црноречком који је живео у другој половини XIV столећа. Литургијом је началствовао протојереј станољански Горан Ђерковић уз саслуживање протојереја-ставрофора Драгана Васиљевића, протојереја Слободана Бабића, протонамесника Петра Бранковића, јереја Мирка Шиљковића, јереја Александра Ђорђевића, јереја Милоша Павића и ђакона белошевачке Лазарице Немање Стојковића.

Литургију су својим појањем улепшали и украсили ученици крагујевачке Богословије “Светог Јована Златоуста”.

Храм је био мали да прими сав народ који је дошао да прослави косовског патрона и заштитника овог насеља Светог косовског чудотворца Јоаникија који је већи део свог живота провео у шупљој букви и додиром лечио убоге. Литургији су присуствовали и ученици Основне школе “Ђура Јакшић” заједно са својим вероучитељем Миодрагом Крстићем и директор овог училишта Ђорђем Божовићем. На крају литургије уследио је опход око светог храма где је након тога на платоу пререзан славски колач. Колачар ове године је био Црквени одбор при бресничком храму, а колачар за следећу годину је протојереј ердечки Слободан Бабић заједно са својом породицом.

Након богослужења уследила је и Трпеза љубави за све присутне,јер као што каже Тертулијан Картагински да после духовне гозбе следи и телесна гозба који су спремали чланови Црквеном одбора на челу са братством овог бресничког светионика који ће сијати сада и увек и векове векова. Амин.

Вероучитељ Марко Гаљак