ПЕТИ РАЗГОВОРИ О ВЕРИ У МЛАДЕНОВАЧКОЈ ЦРКВИ ПОСВЕЋЕНИ СВЕТИМ ТАЈНАМА

ПЕТИ РАЗГОВОРИ О ВЕРИ У МЛАДЕНОВАЧКОЈ ЦРКВИ ПОСВЕЋЕНИ СВЕТИМ ТАЈНАМАУ четвртак, 23. маја 2019. год., са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, одржани су пети по реду разговори о вери – Упознајмо православље. Тема разговора биле су Свете Тајне. С обзиром на то да је било много питања на претходним разговорима у вези са Светим Тајнама, одлучено је да њима буде посвећено ово сабрање.

На самом почетку присутне је након отпеваног васкршњег тропара поздравио јереј Марко Јефтић, изразивши захвалност свима који су се поново у великом броју одазвали позиву. Он је у свом уводном слову рекао да су Свете Тајне видљиве свештене радње које верницима пружају невидљиву благодат Светог Духа; видљиве свештене радње које конкретизују духовну стварност. Свете Тајне су предате од Господа Цркви, и оне су тиме постале неопходне за све чланове Цркве, јер без њих човек не може живети хришћанским духовним животом. Оне представљају човеково додиривање Бога, по Његовом допуштењу и милости. Можемо рећи да су Свете Тајне савршено делање извируће благодати Светог Духа. Свете Тајне се проводе у облику црквених обреда и неопходне су у процесу спасења човека. Предате су Цркви са циљем посвећења својих чланова, привођења Цркви, а тиме и Богу, из чега онда произилази и привођење у вечни живот у Царству Божијем. Резултат су превелике милости Божије, коју је Он излио на Своју Цркву, на Педесетницу.

Број Светих Тајни у Цркви није познат. Каже се да све оно што се односи на црквени живот представља Свету Тајну. Цео живот Цркве је светотајински, и у православљу се оне не броје, и не зна им се број. Свете Тајне су дате Цркви, и исправност провођења и благодат Светих Тајни постоји једино унутар Цркве. Епископи, као наследници Апостола и свештеници, као помоћници Епископа, савршавају Свете Тајне у име Цркве и уз заједничку молитву целе Цркве.

Након уводног дела развила се жива дискусија у којој присутни нису само постављали питања, већ су износили предивна и искрена сведочанства из свог светотајинског искуства и живота. С обзиром на то да би следећи сусрет требало да буде за две недеље, а тог дана ћемо прославити Спасовдан, одлучено је да скуп буде померен за 13. јун, када ће бити завршен пролећни циклус разговора о вери у младеновачком Храму.

јереј Марко Јефтић