ДУХОВНО ВЕЧЕ У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУ

ДУХОВНО ВЕЧЕ У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУУ уторак, 29. октобра 2019. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, братство храма Светога Саве и драмски студио “Лепеница” организовали су Духовно вече у част осам векова од задобијања самосталности СПЦ, а у режији господина Мирка Барјактаревића.

Поред чланова хора, својим присуством и музичким умећем овај програм увеличали су господин Ненад Милановић – Пеги (шеф Великог Народног оркестра - хармоника), господин Радиша Радовановић – Чича (дугогодишњи кореограф фолклора СКЦ Крагујевац – тапан) и госпођа Мирослава Матић (професорка енглеског језика – клавир).

Ове вечери сви присутни су могли да кроз песму, рецитацију, музику и пригодан програм проживе лик Светог Саве, првог српског архиепископа аутокефалне Цркве. Програм је успео да, кроз један целовит приступ овом догађају, осветли га и да му потпун црквени смисао и садржај. На један посебан начин све ово је сажето у изведеном тексту “Црква наша - мајка наша”, где се заправо види да смо пре задобијања црквене самосталности били духовни сирочићи жељни једног новог начина постојања – да постојимо као заједница народа окупљена око свог Епископа који нас све такве приноси Богу на благодарност за све и сва. Од тада више нисмо на овом свету сирочићи него наследници овог светосавског наслеђа – да смо постали сунаследници и сутјелесници и судионици обећања Његова у Христу Исусу кроз Јеванђеље (Еф.3,6).

На крају, испред братства храма, јереј Александар Мирковић се захвалио свима на учешћу и позвао све присутне на припремљено пригодно послужење.

јереј Александар Мирковић