ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУЕпископ шумадијски Г. Јован служио је 07. новембра 2019. године свету архијерејску Литургију у Старој цркви у Крагујевцу, крстивши дете Давида Крстића.

Владики Јовану су саслуживали архимандрит Прокопије (Тајар), ректор крагујевачке Богословије протојереј-ставрофор проф др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Милић Марковић, јереј Владан Костадиновић и јереј Стефан Дамјановић, те протођакон Иван Гашић и протођакон Мирослав Василијевић.

Чтецирали су Илија Арсенијевић, Ђурђе Ђоковић и Сава Николић.

За певницом је појало братство Светотројичког храма: протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј Александар Борота и јереј Драгиша Богићевић, а са њима и професор појања у кргујевачкој Богословији Немања Старовлах и професор Новог Завета Јован Прокин.

За другом певницом је појало сестринство Старе цркве у Крагујевцу.

Беседећи на 34. зачало Јеванђеља од Матеја, Владика Јован је рекао да: “Господ шаље ученике да проповедају Васкрслога Христа и Царство Небеско. Стога апостоли проповеђу и животом од земље чине Небо, а од људи богове по благодати. Зато им даје власт над болестима и смрћу, не тражећи ништа више од онога што је и сам учинио. Оно што су на дар добили, другима исто да дарују. Дар смо добили по милости и љубави Божијој. Даром Божијим не смемо да се гордимо. У најширем смислу, благодат Божија је сам Господ Исус Христос, Његово Јеванђеље, миропомазање које добијамо на крштењу. Миропомазањем добијамо печат дара Духа Светога и заједницу Бога и људи у личности Христовој. Данас је то добио новокрштени Давид. Он се данас облачи у красоту Христову, јер ће живети правим животом Христовим и постати прави човек Божији”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

протођакон Мирослав Василијевић