ЛИТУРГИЈА И СЕДНИЦА АРХИЈЕРЕЈСКИХ НАМЕСНИКА У ШОПИЋУ

ЛИТУРГИЈА И СЕДНИЦА АРХИЈЕРЕЈСКИХ НАМЕСНИКА У ШОПИЋУУ суботу, 11. jануара, када наша света Црква прославља светих 14000 младенаца Витлејемских, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог архангела Гаврила у Шопићу.

Епископу су саслуживали архијерејски намесници Епархије шумадијске, монаштво и ђакони наше епархије. Повод за ово Литургијско сабрање била је редовна седница архијерејских намесника Епархије шумадијске и шумадијског Првојерарха.

За благољепије сабрања био је задужен хор “Свети Димитрије” из Лазаревца, предвођен диригентском палицом протонамесника Владимира Стојковића. Литургији је присуствовао и Његова Екселенција амбасадор Републике Кубе у Србији, Густаво Тристо дел Тодо.

Мноштво верног народа окупило се у раним јутарњим часовима у порти шопићког храма да дочека свог Архијереја. Надахнутом беседом, у дане божићне радости, Владика Јован је окупљенима поручио да je својим рођењем Бог загрлио човека и човек Бога спасоносном љубављу. “Љубављу која нас смртне и пролазне дарује животом вечним и непролазним, која нас поново уводи у изгубљени Рај. Божићна порука је порука мира и добре воље. Онај који гради мир, у себи, својој породици, своме месту, тај ће се сином Божијим назвати. Бог је на Божић загрлио човека, али потребно је да и човек загрли Бога. Човек Бога грли вером, љубављу, милосрђем, добрим делима, добрим мислима, лепим речима… Само уз Божију помоћ могуће је творити мир и вољу Божију. Из дубине пада и понора у које је човека и човечанство довело зло и грех, једино је Богу било могуће да изведе људски род”, поручио је Владика Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Велики број деце и верника се овом приликом и причестио.

По завршетку Литургије, испред храма је организовано послужење за верни народ. Седница архијерејских намесника одржана је у прелепом амбијенту свечане сале шопићког парохијског дома. Крајем прошле 2019. године ова сала је реновирана трудом и залагањем старешине храма Светог арханђела Гаврила, протојереја-ставрофора Мирка Тешића. Наиме, после поплаве и невремена 2014. године, када је оштећен храм у Шопићу и стављен ван употребе, свечана сала је користила верницима овог места за богослужење. Обновом храма и освећењем истог од стране Владике Јована у мају 2019. године, свечана сала је реновирањем враћена својој намени. После седнице архијерејских намесника за госте је приређена трпеза љубави, трудом и залагањем пароха шопићких протојереја-ставрофора Мирка Тешић и протонамесника Горана Радовановића, као и свештенства колубарско-посавског намесништва.