ТРИНАЕСТО ПЛИВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКИ ЧАСНИ КРСТ НА МАРКОВАЧКОМ ЈЕЗЕРУ У МЛАДЕНОВЦУ

ТРИНАЕСТО ПЛИВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКИ ЧАСНИ КРСТ НА МАРКОВАЧКОМ ЈЕЗЕРУ У МЛАДЕНОВЦУБогојављенско пливање за Часни крст одржано је тринаести пут на Марковачком језеру у Младеновцу. Пријавило се преко 150 људи из целе Србије, а одабрано је 130 учесника. Карактеристика овог сабрања од самог почетака је да су сви учесници победници, нема трке, јер се до Христа стиже само у трци са самим собом. Међу учесницима је било неколико жена и деце, а најмлађа учесница је имала 6 годинa.

На Богојављење, тачно у поноћ, Часни крст је унесен у Марковачко језеро од стране учесника, а на средини језера је преузет од стране старешине братства „Вожд“ Дејана Лазаревића (покретача и организатора догађаја). У подне је одржан молебан који су служили протојереји Спасоје Марковић Слободан Кеџић, протонамесник Ратко Аврамовић, јереји Ненад Марковић, Марко Јефтић и Михаило Аврамовић и ђакон Небојша Поповић, а потом су учесници понели Крст до места где се пливало.

Насип преко којег се прелази до Марковачког језера од ове године је украшен велелепним Богојављенским крстом, који је подигнут на иницијативу Дејана Лазаревића и уз помоћ Радета Срећковића и Немање Вукадиновића. Поред Младеновчана, међу пливачима су били и припадници елитних јединица МУП-а Србије, Војске Србије, као и чланови многих отачаствених удружења. Временски услови су умногоме олакшали овогодишње пливање, с обзиром на то да је језеро било залеђено али дебљина леда није била велика. 130 учесника је прешло пут од 33 метра, три пута се погрузили у језеру и целивали Часни крст, који је све време у леденој води држао Дејан Лазаревић. На крају је уприличен културно-уметнички програм, а свим учесницима додељене су захвалнице, медаље и пригодни дарови.

јереј Марко Јефтић

фотографије: хаџи Марко Вујичић, Жељко Мутавџић