НЕДЕЉА ПРАШТАЊА У СВЕТОСАВСКОЈ ЦРКВИ НА АЕРОДРОМУ

НЕДЕЉА ПРАШТАЊА У СВЕТОСАВСКОЈ ЦРКВИ НА АЕРОДРОМУ Последњи дан пред почетак Великога поста Црква од давнина назива “Недељом праштања”. На тај дан у црквама се читају Христове речи: “Ако не опростите један другом сагрешења ваша, неће ни Отац ваш небески опростити вама ваша прегрешења”.

Тога дана увече, уочи самог почетка Великог поста, у храмовима се врши обред узајамног праштања и ми, мирећи се једни са другима, улазимо у пост, у период очишћења, продубљења и освећења наших живота. Следујући дакле овој пракси, у храму Светог Саве на Аеродрому у овом богослужењу учествовали су ученици и професори Богословије Светог Јована Златоустог. Вечерњим богослужењем началствовао је протонамесник Бранислав Матић. За певницама појали су ученици петог и четвртог разреда уз подршку професора појања господина Немање Старовлаха. Молитвено су присуствовали и остали професори нашег светог училишта заједно са ректором оцем Зораном Крстићем.

После прочитане молитве у којој се молимо да ток поста у радости завршимо, да се победитељи греха јавимо и да се удостојимо и поклонити се славном Васкрсењу Христовом, уследио је и сам чин праштања уз предивно појање пасхалних стихира које већ најављују Васкрсење Господње и охрабрују да на путу поста истрајемо. Тада смо једни од других скрушеним срцем затражили опроштај и пожелели срећан пост. Ово богослужење служи се у нади да ће сви они хришћани који у пост улазе овом службом завапити Богу речима: Почнимо радосно време поста, припремивши се за духовне подвиге, очистимо душу, очистимо тело. Уздржавајмо се како од хране тако и од свих страсти, наслађујући се врлинама духа, да би се, усавршавајући се у њима са љубављу, сви удостојили да у духовној радости видимо најчасније страдање Христа Бога и Свето Васкрсење Његово!(стихира на Господи возвах) Нека је срећан и Богом благословен пост!

чтец Александар Бојанић, ученик крагујевачке Богословије