ТЕОДОРОВА СУБОТА ПРОСЛАВЉЕНА ЕВХАРИСТИЈСКИМ САБРАЊЕМ У ЕРДЕЧУ

ТЕОДОРОВА СУБОТА ПРОСЛАВЉЕНА ЕВХАРИСТИЈСКИМ САБРАЊЕМ У ЕРДЕЧУУ Теодорову суботу, прву суботу Часнога поста, 7. марта 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован началствовао је евхаристијским сабрањем у храму посвећеном Преносу моштију Светог Николе у крагујевачком насељу Ердеч.

Архијереју су саслуживали: архијерејски намесник лепенички протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј Слободан Бабић, протођакон Иван Гашић и јерођакон Јован (Прокин). Чтецирали су: Марко Тиосављевић, Марко Гаљак и Борко Богићевић.

Лепоту литургијског сабрања појањем су увеличали ученици крагујевачке Богословије: Милош Пуповац, Дејан Костић, Матеја Димић и Никола Медић, заједно са својим професором Немањом Старовлахом.

Евхаристијском сабрању, поред великог броја мештана овог крагујевачког насеља, присуствовали су: начелница Полицијске управе Крагујевац Јасмина Рајковић, председник црквеног одбора Радивоје Дашић са члановима, као и вероучитељ Стеван Цветковић и Игор Јањић, директор Основне школе “Доситеј Обрадовић”, са својим ученицима.

У беседи после прочитаног Jеванђеља, Епископ је рекао да у овим данима Великог поста требало би више да размишљамо о смислу живота, о начину свога живота, да размишљамо о љубави Божијој која је Бога свела на земљу ради нашега спасења:

“И ако тако будемо живели и размишљали и изменили начин свога живота на боље, онда ћемо са радошћу доживети и схватити смисао радости Христовог Васкрсења. Дани поста су дани када човек више треба да се окрене ка другоме, ка Богу. Они би требало да буду дани када се ослобађамо од себе, својих страсти, од свега онога што нас удаљује од Бога, а оно што нас удаљује од Бога исто тако нас удаљује и од ближњих. Сама реч пост значи уздржавати се, а човеку је потребно да се целог живота уздржава од злих мисли, речи и дела. Пост ће нам помоћи да променимо философију, начин, свог живота. Зато што пост никада не иде сам, њега увек треба да прати молитва. А пост и молитва су средства којима можемо и демоне да изгонимо. Пост је школа где учимо како себе да принесемо добру, а добро јесте Бог. Духовни и телесни пост, као начин промене ума и срца, најбоље je средство да се у наше биће усели Бог. Пост и молитва нам чисте срце, и само чисто срце је у стању да спозна Бога”.

Епископ још наглашава да нема бољег васпитача и бољег васпитања од васпитања постом: “Јер нас пост уводи у смирење. И кад човек уђе у врлину смирења онда улази и у све остале врлине. Црква нас храни храном од које се не гладни. Црква нас причешћује да бисмо задобили опроштај грехова и вечни живот. Наша вера је вера у вечни живот. Онај који жели да буде истински хришћанин, прави хришћанин, истинити слуга Божији, не може то бити без поста и молитве. А када се човек моли, он не може да помисли зло, а камоли да га учини”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Трпеза љубави, по завршеној Литургији, послужена је у ресторану “Панорама”.

Борко Богићевић, вероучитељ