САРАДЊА ХОРА УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ И ПРВЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

САРАДЊА ХОРА УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ И ПРВЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕХор Успења Пресвете Богородице, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у сарадњи са вероучитељем Прве крагујевачке гимназије, Стефаном Јанковићем, одржао је концерт у уторак, 10. марта 2020. године, у свечаној сали школе.

Циљ овог догађаја био је промовисање хорске црквене музике и приближавање ученицима-гимназијалцима рад хора крагујевачке Саборне цркве.

Диригент хора, протојереј Драгослав Милован, ученицима и присутној публици представио је делатност хора и објаснио значај и улогу богослужења, приношења молитава, покајања, слављења Бога и кроз песму. Представљајући репертоар који је те вечери био на програму, ученицима је објашњен карактер композиција које ће слушати и позвао их да се, уколико имају жељу и љубав ка тој врсти музике, придруже хору, јер су сви чланови који прођу аудицију добродошли.

Вероучитељ Стефан Јанковић мотивисао је велики број ученика који у Првој крагујевачкој гимназији похађају верску наставу да присуствују овом часу веронауке и да са пажњом и интересовањем прате програм.

Овакав вид сарадње је драгоцен, надахњујући и обострано користан – и за ученике и за оне који песмом прослављају Господа и Мајку Божију, молећи их за своје заступништво.

Александра Радовановић, чланица хора

Ирина Марковић (фотографије)