ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОСМАЈСКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОСМАЈСКОГУ среду треће седмице Часног поста, 18. марта 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Литургију Пређеосвећених дарова у храму Св. Оца Николаја у Сибници уз саслужење јеромонаха Jeвтимија, настојатеља манастира Јошанице, протојереја-ставрофора Љубише Смиљковића, протојереја Новака Илића, протонамесника Горана Лукића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Филипа Јовановића.

Светој Литургији је претходила исповест свештенства космајског намесништва. По благослову Епископа исповедник је био јеромонах Јевтимије, старешина манастира Јошаница.

Верни народ Сибнице дочекао је свог Епископа и на Св. Литургији активно учествовао. После причешћа Епископа, свештенства и верника овога краја, присутнима се надахнутом беседом обратио Преосвећени Владика рекавши да се налазимо у благословеном периоду Великог и Часног Васкршњег поста. Човек треба стално да преиспитује себе, да проверава себе, да проверава како живи и каква му је вера, какав му је пост, али и милосрђе, да проверава да ли заиста живи хришћанским животом, да ли заиста живи Јеванђељем. Увек и стално треба да себе проверавамо, а поготово у овом периоду поста, јер ми постимо не само да се уздржимо од неке врсте хране, већ да би нас пост подсетио на пост у рају. И зато када нам пости тело треба и душа наша да пости, тј да душа наша буде сва смерена ка Богу, јер душа је Боголика, Богочежњива, она стално чезне за Богом, а ми је често зазидамо у наше тело, односно везујемо је за оно што је овде, за привремено, и недамо јој да се уздиже док она вапије ка Богу. Када су душа наша, срце и ум усмерени ка Богу онда се нећемо лако поводити за било чим што није Божије. Онда ћемо пазити на себе, шта мислимо, шта говоримо, шта радимо, како се понашамо, и заиста је пост то време када треба себе посебно да сагледамо изнутра, да изађемо из себе. Али онај који је обзидао себе својим гресима, својим страстима, својом гордошћу и сујетом тај никада из себе неће изаћи и себе изнутра сагледати, већ се себе још више зазидати. Потребно да из себе изађемо, да поставимо себе наспрам себе и признамо себи себе. Да не судимо једним судом другога човека, а другим судом себе, да жигошемо туђи грех, а свој да налазимо оправдања. Ради свега овога нам Црква даје пост који треба да прати молитва и добра дела. Пост треба да подстиче нашу молитву у нама, а и молитва да подстиче пост, јер ће нас управо пост и молитва најбоље чувати од подвојености и одвојености.

У наставку своје беседе Преосвећени Владика осврнуо се на несрећно стање у коме се налази читав свет због болести вируса и рекао да време у коме се налазимо од свих нас тражи трезвеност, опрезност, преданост Богу, и да не дозволимо да страх који је присутан у народу замени веру нашу. Не смемо веру да изгубимо и да дозволимо да нас страх уплаши и веру нашу замени. Не смемо се предати, већ морамо мудро, обазриво и паметно се понашати у овим приликама какве јесу, и додатно појачати пост и молитву нашу. А лек за сваку болест, па и ову која нас је задесила јесте Свето Причешће, јесте сам Господ.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

“Стога се предајмо Господу, јер све је у Божјим рукама, и што се више будемо предавали Богу све ће се више Бог предавати нама и више се у нас усељавати”, закључио је Епископ Јован.

Након Свете Литургије, уследило је читање реферата који је на тему “Верујући у васкрсење Христово верујемо у обнављање људског достојанства” припремио и прочитао парох поповићки протонамесник Марко Стевановић, након чега је отворен разговор на задату тему у коме је поред Епископа учествовало и свештенство подручног намесништва. Као и увек, Преосвећени Владика искористио је прилику да са свештеницима поразговара и очински их посаветује како да правилно и што квалитетније обављају своју пастирску службу.

вероучитељ Бојан Миленовић