СВЕТА ЛИТУРГИЈА И ОПЕЛО У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУ

mati Ana DivostinУ Томину недељу, 26. априла 2020. године, у манастиру Благовести Пресвете Богородице Дивостин служена је света Литургија и опело монахињи Ани, која се, после краће болести, упокојила у Светлу суботу.

Началствовао је јеромонах Онуфрије из Манастира Драче, а саслуживао му је протојереј Срђан Тешић, парох шумарички. У току опела, протојереј Срђан, који годинама служи у манастиру Дивостин, обратио се присутнима пригодним речима о животном путу и монашком лику монахиње Ане.

Монахиња Ана је сахрањена на монашком гробљу манастира Дивостин.

Светој Литургији, опелу и сахрани је присуствовао најужи круг монаштва и сродника, којима је од стране ПУ издата потврда о слободи кретања у време важења мера ограничења и забране кретања лица, донетих поводом ванредног стања, уз поштовање свих хигијенских мера изречених од стране епидемиолога Института за јавно здравље у Крагујевцу.

 

БИОГРАФИЈА МОНАХИЊЕ АНЕ

Монахиња Ана је рођена 7. марта 1939. године као Негосава Ђоковић у селу Претоке, општина Кнић, од побожних родитеља Миленка и Радојке.

Пре доласка у манастир је живела у Крагујевцу, одгајивши три ћерке и одслуживши свој радни век у крагујевачкој “Застави”.

У манастир Благовести Пресвете Богородице Дивостин долази 2. јуна 2006. године, у коме проводи све време искушеништва и монашког живота. У Манастиру Светог Николе - Драчи, дана 21. маја 2009. године, на навечерје Светог Николаја Мирликијског, на празничном вечерњу, Епископ шумадијски Господин Јован ју је замонашио по чину мале схиме, давши јој монашко име Ана.

Све дане свог искушеничког и монашког живота, монахиња Ана је испунила молитвом, подвигом, љубављу и преданошћу Господу, коме је верно послужила у Светој обитељи Пречисте Мајке Његове. Редовно је и активно учествовала на свим богослужењима, обављала послушања кувара и баштована, а по потреби и друга. Свим својим бићем и преко својих снага, са радошћу се трудила да послужи ближњима, Пресветој Богородици и Васкрслом Христу, који ју је призвао себи у Светлу суботу, 25. априла 2020. године. Дан пре почетка своје једномесечне болести причестила се Телом и Крвљу Христовом, којим се редовно причешћивала целог свог манастирског живота.

Литургија и опело монахиње Ане служени су у Манастиру Дивостину у Томину недељу, 26. априла 2020. године. Сахрањена је на монашком гробљу.