ОСВЕЋЕЊЕ ЗВОНА И КРСТА ЗА ПАЛИОНИЦУ СВЕЋА СА ЗВОНИКОМ ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ ДЕСПОТА СТЕФАНА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

ОСВЕЋЕЊЕ ЗВОНА И КРСТА ЗА ПАЛИОНИЦУ СВЕЋА СА ЗВОНИКОМ ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ ДЕСПОТА СТЕФАНА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ уторак 19. маја 2020. године, у поподневним сатима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован осветио је звоно и крст за палионицу свећа са звоником у храму Светог Деспота Стефана у болничком кругу Опште болнице “СТЕФАН ВИСОКИ” у Смедеревској Паланци.

Освећењу су саслуживали: архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, пензионисани паланачки свештеник протојереј-ставрофор Радослав Сенић и пензионисани свештеник протојереј - ставрофор Тихомир Анђелковић, који благословом нашег Епископа опслужије у овом храму и причешћује болеснике у овој болници.

Трудом и залагањем проте Тихомира, а на иницијативу господина Милутина Кокотовића, др Братислава Јаковљевића, господина Зорана Тодоровића, са благословом и молитвама нашег Епископа, започета је, а даће Бог и да се заврши, палионица за свеће са звоником. Ова грађевина је била неопходна овом храму, јер поред палионице, продавнице за свеће, звоника, постоји и канцеларија за свештеника, у којој отац Тихомир може да прими и поучи неку богочежњиву душу.

Још су саслуживали пароси паланачки протојереј - ставрофор Драгиша Савић, протонамесници Драган Милутиновић, Драган Икић, Срђан Ковачевић, протођакон Иван Гашић, ђакон Владимир Степановић, као и народ који је дошао да поздрави, помоли се и узме благослов од свог Епископа.

Крст за палионицу донирао је Господин Љубиша Ђукић, ливац из Загорице, а звоно Господин Горан Милетић из Смедеревске Паланке.

Владика се по чину освећења својом беседом обрати сабраном народу и говорио о значају прослављања Васкрса као и о значају Голготске жртве, за све нас и за наше спасење. Заправо, Голготска жртва треба да нам буде подсетник да у животним тешкоћама требамо да се угледамо на нашег Господа. Још је Владика, објаснивши зашто стављамо крстове на врхове храмова и других здања, рекао да је то знак да се испод тога налази освештано здање, то је уједно и знак нашег опредељења и наше припадности, јер је то знак кога се највише плаше демонске силе. Такође је објаснио и значај и звона у цркви и подсетио на речи молитве освећења, као и да су звона знак, да када их чујемо знамо да се неко моли за нас.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После молитвословља уследила је трпеза љубави коју је прередио Господин Милутин Кокотовић из Смедеревске Паланке.

Владимир Степановић, ђакон