СПАСОВДАН СЛАВА ОПШТИНЕ РЕКОВАЦ

СПАСОВДАН СЛАВА ОПШТИНЕ РЕКОВАЦПразник Вазнесења Господа и Спаса нашега Исуса Христа је свечано прослављен у Рековцу.

Само прослављање градске славе почело је Светом Литургијом у храму Преподобног Романа у Рековцу, коју је служио протојереј Драгослав Петровић уз присуство председника Општине Рековац Г. Александра Ђорђевића, представника Скупштине општине и других градски установа као и верног народа, који је дошао да заблагодари Богу.

После Свете Литургије ове године због мера Владе Р. Србије, није било традиционалне литије, већ је литијски ход обављен око записа испред општине где је служен молебан. Молебан су служили свештеници: протојереј Драгослав Петровић, протојереј Живомир Газдић, јереј Бојан Стојадиновић и јереј Борис Милосављевић, заједно са председником општине Александром Ђорђевићем, члановима Црквене општине рековачке, многобројним запосленима у различитим установама општине Рековац, монаштвом и верним народом Рековца и околних села.

После молебана у просторијама општине је пресечен славски колач. Овогодишњи колачар био је Господин Бојан Брашић који је за све присутне приредио послужење у сали Општине Рековац.

Литија је свечано прослављена и у Спасићкој малој, делу Рековца, где се годинама у некадашњој порти окупљју житељи овог насеља и сви заједно са својим свештеником служе молебан и иду у литију обилазећи запис, где на крају и бива резање славског колача.

Занимљиво је истаћи да овде живе петнестак породица која једни другима предају колач за следећу годину по одређеном редоследу. Ове године су молебан са литијом уз присуство верног народа служили надлежни парох јереј Борис Милосављевић и протојереј Живомир Газдић, док је овогодишњи колачар био Миле Спасић који је за све присутне традиционално по обичају као и сваке године припремио богату трпезу љубави.

Спасовдан је и литија околних села Општине Рековац. У селу Великој Крушевици где се налази Манастир Светог Николе – Манастирак, верни народ са јерејем Борисом Милосављевићем заблагодарио Богу на Светој Литургији у овој великој светињи. Ту је и пресечен сеоски литијски колач породице Ђорђевић из села Велике Крушевице, који ће и следеће године остати у овој породици. Ову службу су улепшала деца из Велике Крушевице својим присуством која су се причестила.

Спасовданска литија је свечано прослављеан и у селу Урсулу, где је молебан са литијом служио надлежни парох протојереј Драгослав Петровић.

Јереј Борис Милосављевић