МЛАДЕНОВАЦ ПО 127. ПУТ ПРОСЛАВИО ГРАДСКУ СЛАВУ

МЛАДЕНОВАЦ ПО 127. ПУТ ПРОСЛАВИО ГРАДСКУ СЛАВУПразник Силаска Светог Духа на Апостоле, Тројичиндан, прослављен је свечано у младеновачком храму Успења Пресвете Богородице дана 7. јуна 2020. године. Овај велики празник представља најдуговечнију традицију у поткосмајској вароши и изузев у периоду богоборачког антитеизма обележаван је литијским обиласком записа у самом граду. Евхаристијском сабрању началствовао је јереј Ненад Марковић уз саслужење умировљеног пароха младеновачког протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, Архијерејског намесника младеновачког протојереја-ставрофора Жељка Ивковића и ђакона Небојше Поповића. Литургији је присуствовао многобројни благочестиви народ, који је приступио Светој Чаши.

С обзиром на то да је овај празник слава Младеновца, након евхаристијског сабрања, мноштво грађана на челу са свештенством младеновачким и председником ГО Младеновац господином Владаном Глишићем је кренуло у литију. У литији су учестовали и чланови КУД-а „Војвода Јанко Катић 1896“ из Младеновца. Литија се кретала од младеновачке Цркве, централним градским улицама, до зграде Градске општине. Ту су узнете молитве за град и његове становнике, а потом се кренуло до записа у старом градском језгру. Након тога литија се вратила пред храм Успења Пресвете Богородице.

После литије преломљен је славски колач овогодишњег домаћина славе господина Горана Спасојевића, а домаћин наредне године ће бити господин Игор Томићевић. Након тога изведен је пригодан програм у којем су најмлађи чланови КУД-а "Војвода Јанко Катић 1896" извели сплет игара из Србије. Певачка група поменутог КУД-а отпевала је неколико пригодних песама. Трудом и љубављу овогодишњег домаћина трпеза за све присутне је приређена у порти, где су се сви присутни окрепили.

јереј Марко Јефтић