ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СИЛАСКА СВЕТОГА ДУХА НА АПОСТОЛЕ У ХРАМУ СВЕТИХ БЕСРЕБРЕНИКА КОЗМЕ И ДАМЈАНА У ЗАГОРИЦИ

ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СИЛАСКА СВЕТОГА ДУХА НА АПОСТОЛЕ У ХРАМУ СВЕТИХ БЕСРЕБРЕНИКА КОЗМЕ И ДАМЈАНА У ЗАГОРИЦИУ недељу 7. јуна 2020. године у храму Светих бесребреника, лекара и чудотвораца Козме и Дамјана у Загорици, прослављен је празник Духова, Силаска Светог Духа на Апостоле, празник који представља рођендан хришћанске Цркве, а празнује се 50-ти дан после Васкрса, отуда и назив Педесетница – (грч. Πεντηκοστή).

Литургију је служио свештеник Никола Симић уз присуство верника и многобројне деце, ученика ОШ “Сестре Радовић” из Загорице, а коју је на причест довео вероучитељ Марко Петровић. Након саме Литургије, ученици су традиционално са свештеником, вероучитељем и мештанима села извели дечију литију, од сеоског Храма до “Записа” који је вековна тековина овог живописног села. Тамо је одржан кратак помен на предходнике наше који су ову светињу очували и до дана данашњег нам пренели овај леп обичај, и отпеван тропар данашњег празника. Дрво је симболично крстолико засечено, као и сваке године у знак напредка и свеопштег добра овог места.

Након тога је настављено славље у пријатној празничној атмосвери уз дечију грају и заједничарење у продужетку литургије.

вероучитељ Марко Петровић