СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу Свих Светих, 14. јуна године Господње 2020., Његово Преосвештенство Епископ Јован шумадијски је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

Епископа је у порти храма дочекао велики број верника, а Његовом Преосвештенству су саслуживали Архијерејски намесник орашачки – протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, Архијерејски намесник опленачки – протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Зоран Алексић, протојереји Љубиша Ђураш, Милован Ранковић и Слободан Раковић, протонамесници Александар Миловановић и Иван Теодосић, јереји Милош Митровић и Немања Искић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић.

Својим појањем су Литургијско сабрање улепшали чланови хора “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца.

Данас, на дан када се прославља недеља свих светих, Епископ Јован нас је укрепио својом надасве поучном беседом. Епископ је казао да ми јесмо људи, али треба да живимо као анђели Божији. Требамо да ходимо земљом, али да нам мисли буду уперене ка Небу. Ако мислимо на Небо онда се не обазиремо на животне недаће које нас свакодневно ломе и одвраћају нас од пута ка Царству. Све и свако ко је окренут ка Господу не може пропасти. Једини пут који води ка исправности је пут ка Богу Господу. Само добра дела уводе човека у Рај Божији. Бог воли све људе, без обзина на њихове грехе и праведне и грешне. Празник тј. недеља Свих Светих је недеља баш после Духова, зато што су сви ти светитељи који се данас прослављају били исповедници Свете Тројице. Сви ти светитељи су нам светли пример исправног и богоугодног живота. Ако зло мислимо другоме онда се срећи и добру не можемо надати. Требамо живети по угледу на Свету Тројицу која је обједињена у љубави, миру и радости. Господ нас позива да изнад свих и свега волимо Бога. Морамо да окренемо свој живот, јер више гледамо овај материјални и пролазни свет од оног будућег непропадљивог.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након заамвоне молитве Епископ Јован је служио помен блаженопочившем Епископу Сави шумадијском, а после Светог Сабрања је присуствовао трпези љубави уприличеној под тремом парохијског дома храма Светих апостола Петра и Павла.

јереј Немања Искић