ИСПОВЕСТ НАМЕСНИШТВА ЛЕПЕНИЧКОГ

ИСПОВЕСТ НАМЕСНИШТВА ЛЕПЕНИЧКОГУ понедељак 22. јуна 2020. године, свештенство Архијерејског намесништва лепеничког се окупило на вечерњој служби у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу, где је након одслужене вечерње службе, исповест свешенства обавио игуман манастира Пиносава Петар Драгојловић.

Сутрадан у уторак 23. јуна 2020. године, свештенство се окупило у храму Светог Василија Великог у Маршићу где је дочекало свог Архијереја, Владику Јована који је служио Свету литургију.

Владики Јовану су саслуживали игуман манастира Пиносава Петар Драгојловић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор Милић Марковић и протојереј Саша Антонијевић, као и ђакони Мирослав Василијевић и Немања Стојковић.

Чтецирали су Илија Арсенијевић и Никола Љубисављевић.

Хор “Успенија Пресвете Богородице” Саборног храма је својим појањем улепшао Литургију.

Беседећи на 35. зачало Јеванђеља од Матеја, Владика Јован је рекао да: “Сваки крштени човек је свештеник у малом. Свештеник приноси Богу и то чини у Цркви. Ако човек не припада Телу Христовом и у Цркви ће наћи неки недостатак, правдајући себе а оптужујући Цркву. Ко живи у миру Божијем, живи у Цркви и има мир Божији у себи. Цркву нико не може поправити. Ако су у Цркви и грешници, не може је нико поправљати јер она почива на Духу Светом. Зато Јеванђеље каже да посленицима Божијим није потребно ништа да носе, већ само да имају Духа Божијег у себи. Господ нас учи да не можемо да служимо на прави начин ако смо оптерећени световним бригама. И да цело Јеванђеље испунимо, треба да знамо да смо чинили само оно што смо били дужни. На путу остварења те мисије, Господ нас неће оставити без хране или било чега другог неопходног за наш живот. Оно што човек има носи са собом и у себи – једино то може дати другоме! Ко себе ставља испред Духа Божијег, спотиче се и пропада, јер не умножавамо дар Божији већ га трошимо.”

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа свештенства и верног народа и одслужене Литургије, свештенство Архијерејског намесништва лепеничког се окупило у просторијама парохијског дома, где је свештеник Милош Павић припремио реферат на тему: Црква и друштво. Након читања реферата, свештеници су под руководством Владике Јована повели дискусију на задату тему разматрајући питања секуларизма, индивидуализма и плурализма као главних проблема овог односа. Уједно су размотрене многобројне теме са историјским садржајем од појаве Цркве у Римском царству, преко Византијског периода на истоку, Француске буржоаске револуције, појаве комунизма у XX веку до модерног доба. Посебан осврт је начињен према савременим проблемима и информатичком друштву које се убрзано мења, трагајући за идеалним моделом односа Цркве према друштву и обрнуто.

Исповест је завршена заједничком трпезом љубави за коју се постарао парох маршићки прота Бојан Димитријевић.

протођакон Мирослав Василијевић