СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ВИДОВДАН У БЕЛОШЕВЦУ

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ВИДОВДАН У БЕЛОШЕВЦУУ недељу 28. јуна 2020. године, прослављена је храмовна слава Свети великомученик цар Лазар у Белошевцу.

Прослава је започета Евхаристијским сабарањем којим је началствовао Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење ректора Богословије “Светог Јована Златоустa” протојереја - ставрофора проф др Зорана Крстића, протојереја - ставрофора Милована Антонијевића, протојереја – ставрофора Животе Марковића, протојереја - ставрофора Милића Марковића, протојереја - ставрофора мр Рајка Стефановића, протојереја Драгана Брашанца, протојереја Срећка Зечевића, јереја Милоша Ђурића као и протођакона Ивана Гашића и ђакона Немање Стојковића.

Литургијско торжество је увеличало појање чланова групе “Србски православни појци” као и хор “Свети Сава” при храму Светог Саве са Аеродорома.

Пре Свете Литургије Епископ је осветио икону Светог цара Лазара, која је дар господина Слободана Симића и за коју је направљен трон са кивотом у коме се налази део моштију Светог цара Лазара.

Након прочитаног Светог Јеванђеља окупњеном верном народу обратио се ректор Богословије “Светог Јована Златоустa” протојереј - ставрофор проф др Зоран Крстић истакнувши чување индетитета народа кроз завет Светог цара Лазара. Тај завет је непревазиђен, јер наш народ преко тог завета цара Лазара држи веру у Бога и светитеље. Свој прави индетитет потврђују верни у Црној Гори где уместо свакодневних потреба и уживања они бирају учествовање у литијама. Дешавањем литија се потврђује и данас исти тај поредак важности, а најважнији је Лазарев вером у Бога.

Беседа протојереја-ставрофора проф др Зорана Крстића, ректора Богословије “Светог Јована Златоуста” у Крагујевцу

Након заамвоне молитве начињена је литија око храма, а затим је Владика осветио славско жито и и пререзао славски колач.

Овогодишњи колачар је био Милано Миловановић. Колач за следећи годину преузели су Владан и Горица Аврамовић са својом породицом.

Јереј Милош Ђурић служио је парастос пострадалим Србима од Косова до данашњег дана, а који су своје животе положили за веру и отаџбину. Потом су чланиви хора “Свети Сава” под диригентском палицом јереја Ивана Антонијевића, за Епископа, свештенство, монаштво и верни народо одржали приредбу посвећену Светом великомученику косовском цару Лазару и мученицима Српским.

По завршетку Свете Литургије Епископ је дао инструкције за наставак осликавања нашег храма, које би требало да почне 1. септембра текуће године.

Евхаристијско сабрање је настављено за трпезом љубави у сали парохијског дома, а која је припремљена трудом овогодишњих колачара Милана и Слађане Миловановић и њихове породице.

ђакон Немања Стојковић