СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИАрхијерејско намесништво јасеничко имало је посебан благослов да Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служи три пута у овом намесништву у последњих осам дана, а посебно братство и парохијани храма Светог Преображења у Смедервсакој Паланци.

После храмовне славе Владика је и данас 22. августа 2020. године, када наша црква молитвено прославља Светог апостола Матију, служио Свету Архијерејску Литургију у Преображењском храму у Смедеревској Паланци. Епископу су саслуживали протојереј – ставрофор Велибор Ранђић архијерејски намесник јасенички, протијереј – ставрофор Драгиша Савић, јеромонах Петар (Драгојловић) игуман манастира Пиносаве, протонамесник Драган Милутиновић, протонамесник Драган Икић, јереј Саша Миленовић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Владимир Степановић.

Литургијско сабрање су улепшали својим појањем хор овога светога храма “Свети Симеон Богопримaц” као и свештеници Слободан Сенић, Милан Кеџић и вероучитељ господин Милош Јелић.

После прочитаног Јеванђеља Владика се обратио народу надахнутом беседом рекавши да ништа радосније нема него када човек прославља Бога, када се моли на сваком месту, а посебно у храму Божијем. Зато и Света Литургија јесте благодарење (евхаристија) и прослављање Бога, а човека који има литургијски живот ће Бог прославити. Само смирен човек, нагласио је Владика, трaжи просвећење и просвећен види Бога, зна шта је у другом човеку, има моћ да исцељује, изгони демоне и чини чуда. Зато треба да благодаримо Богу што нам је дао светитеље, јер се они моле Богу за нас и када ми то не чинимо.

Говорећи о житију данашњег Светог апостола Матије, указао је на узрок пропасти апостола Јуде, а на чије је место дошао апостол Матеј. Такође је Преосвећени Владика указао верном народу на потребу свакодневног читања Светог Писма, рекавши да је Свето Писмо сваком узрасту прилагодљиво, али је и толико дубоко, да га ни највећи теолози не могу исцрпети до краја. Јеванђеље је истакнуто као најзначајнија књига Светог писма, а ко се Јеванђељем не проверава лако може застранити. Свето Писмо нуди више од дговора, него што човечанство може поставити питања. Ко за себе не нађе одговор, тај показује своју гордост, немолитвеност и непобожност. На крају је закључио да Свето Писмо треба са пажњом и љубављу читати, а по савету Светих Отаца уз молитвену припрему. У Светом Писму ћемо наћи одговор и окрепљење за сваку нашу немоћ и проблем, између осталог казао је Владика.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

После Свете Литургије уследила је трпеза љубави коју је припемило братство храма у новом парохијском дому.

Владимир Степановић, ђакон