СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ГОЛОБОКУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ГОЛОБОКУУ тринaeсту недељу по духовима, 6. септембра 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Голобоку селу надомак Смедеревске Паланке, архијерејско намесништво јасеничко.

Архијереју су саслуживали: протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј Миле Миловановић, протонамесници Драган Милутиновић и Ненад Петровић.

Поред мештана овог села, на Литургији су били и ученици Основне школе на челу са директорком госпођом Јеленом Јелић и вероучитељем Милошем Савићем.

После прочитаног Јеванђеља, владика се обратио верном народу тумачећи јеванђељску пручу о винограду и виноградарима. Овјашњавајући причу, владика је рекао да је виноград из ове приче свет у коме живимо, а и ми сами. Бринући се пак о овом свету ми се бринемо и о свом спасењу. Јеванђељска причa говори о лошим, то јест лењим виноградарима који су због свог нерада пали у толики грех да су убили и сина господара винограда. Желећи да нас поучи како да ми не дођемо у такво стање, владика је нагласио да пре свега треба да благодаримо Богу на свему што нам је дао. Посебно треба благодарити на Светој Евхаристији, јер она у преводу то и значи – благодарење. Човек који не зна да благодари, наставио је владика, не зна ни да се моли. Благодарењем се учимо смирењу, а смирење је основ за молитву. Треба се најпре молити да нас Бог удостоји да будемо Његови сарадници на њиви Господњој, да се трудимо и да обрађујемо душе своје са пажњом и љубављу као што и виноградар обрађује свој виноград. Неблагодаран човек је и незадовољан човек и као такав највећи је губитник. "Домаћин човек је пун врлина – зна да управља собом и другима". Подстакнут присутном децом, која су пажљиво слушала беседу, владика је упоредио наш живот са школом где се ми као ђаци трудимо да са добром оценом пређемо у виши разред, то јест у Царство Божије које нам је припремљено од постанка света.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

ђакон Владимир Степановић