ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА И ОСВЕЋЕЊЕ ЖИВОПИСА У БАРАЈЕВУ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА И ОСВЕЋЕЊЕ ЖИВОПИСА У БАРАЈЕВУУ суботу, 26. септембра 2020. године, Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, служио је у храму Преноса моштију светог Николаја у Барајеву, где га је дочекао велики број верног народа са децом.

Епископу су саслуживали: духовник манастира Драча игуман Онуфрије (Вранић), протојереј-ставрофор Видо Милић, протојереј-ставрофор Драгиша Топаловић, протонамесник Владимир Димић, јереј Огњен Козлина, јереј Жељко Јовановић, протођакон Дамјан Божић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован (Прокин) и јерођакон Василије (Старовлах).

На богослужењу су појали Србски православни појци.

Пре службе је јеромонах Онуфрије (Вранић) исповедио свештенство Архијерејског намесништва бељаничког.

Епископ је пре службе осветио нови иконостас, иконе и живопис у храму.

На малом входу епископ је унапредио барајевског свештеника Владимира Димића у чин протојереја и при том истакао да се одликовања не дају као награда за оно што је учињено већ као подстрек за још већу жртву у Цркви.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Владика се после прочитаног јеванђеља обратио верном народу беседом о љубави. “Бог нам је све подарио у овом свету, а поготово да љубимо ближње своје. Христос са правом тражи љубав јер нам је подарио вечни живот. Бог као бесмртан позива нас на бесмртност позива нас у вечност. Новозаветно учење о љубави исцрпљује се личношћу божијом. Бог нас позива да будемо бољи а да би смо били бољи неопходна је жртва. Христос је од вечности љубав јер волети значи постојати. У љубави су прво Бог па човек. Човек се обликује према Богу. Љубав има снагу у Богу. Зато никакво безакоње не може уништити љубав. Љубав је највећи покретач”. У наставку беседе, епископ је нагласио да се Бог свима нама даје подједнако, а прихватамо га онолико колико имамо љубави. “Човек се приближава Богу кроз закон. Богочовечанска љубав нас исцељује од греха а нарочито од лицемерија. Бог зна какви смо ми и увек нас позива на истинску љубав. Љубав нам побуђује и веру и наду. Бог је човекољубив и човек је позван на човекољубље. Човек се кроз љубав сједињује са Богом и са човеком. Тако се задобија благодат. Тако се задобија и чисто срце и да нам Бог помогне да се умножи љубав. Тада ћемо схватити да се у љубав највише саображавамо Богу и да смо тада најближи Богу”, завршава владика.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

На литургији се причестио велики број деце и верног народа. После тога епископ уручио архијерејске грамате следећим добротворима: Драгиши Дамњановићу, Душану Савићу, Небојши Вукашиновићу, Биљани Васић, Јелени Димић, Миодрагу Бранковићу, Предрагу Божовићу, Маци Стелкић, Лазару и Гордани Симеуновић и предузећу Невокал.

Сабрање је настављено на трпези љубави у ресторану Липовачка шума.

ФОТОГАЛЕРИЈА 1

ФОТОГАЛЕРИЈА 2