СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ЧИБУТКОВИЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ЧИБУТКОВИЦИУ недељу осамнаесту по Духовима, 11. октобра 2020. године, када прослављамо Преподобног Харитона Исповедника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Чибутковици, Архијерејско намесништво колубарско-посавско.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Марко Митић, протојереји Чедомир Дамњановић, гост из Епархије жичке, и Рашко Стјепановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић.

Након прочитаног јеванђелског зачала о чудесном риболову и позиву тројице апостола, Епископ Јован је подсетио да када почнемо да сумњамо, онда нам вера опада: “Браћо и сестре, тамо где је сумња, тамо се стварају страх и неповерење, јер чим сумњамо у човека, не можемо ни да му поверујемо. Дакле, сумња је опака болест, али је зато хришћански да не сумњамо, него да верујемо. Тамо где је јака вера, не постоји сумња. Вера човека носи, даје му поверење, снагу и чврстину”. Затим, владика је на сликовит начин описао шкртог човека: “Често говорим да затворена шака не само што не може да даје, већ не може ни да прима. Такав човек није у стању да прими благослов, а камоли нешто друго. Браћо и сестре, у нама људима је или тврдоћа срца или благослов, као што је у сваком човеку добро или зло. Да ли је наше срце камено, запитајмо се?” Закључујући своју проповед о чудесном риболову, Епископ је рекао да се у људима не налази само добро, али нити само зло: “Драги моји, оно што ће преовладати у нама зависи од наше вере и од онога шта гајимо у себи. Нека нам Господ помогне да и ми чујемо речи Божије, јер он стално говори. Није само говорио преко пророка у Старом завету, већ говори и данас кроз веру нашу и Цркву, па је због тога потребно бити послушан Цркви. Бог вас благословио!”

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије, у порти храма је уприличена трпеза љубави од стране чибутковачког пароха Жељка Ж. Ивковића и мештана овог села, на којој су настављене молитве и благодарења.

Лазар Марјановић