ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА ГРАДЊЕ КУЋЕ ВЛАДИМИРУ КОЈАНИЋУ ИЗ ЛАПОВА

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА ГРАДЊЕ КУЋЕ ВЛАДИМИРУ КОЈАНИЋУ ИЗ ЛАПОВАСа благословом Епископа шумадијског Г. Јована протонамесник Горан Живковић, парох четврте лаповске парохије, обратио се јавности у емисији “Ово је Србија” на РТС-у, а поводом хуманитарне акције помоћи свом парохијану Владимиру Којанићу.

Наиме, он живи са оцем Зораном у веома тешким условима у лименом контејнеру, који им је поклонила лаповска општина, поред трошне и старе куће у којој је становао до пре неколико година.

Владимиру су лекари прогнозирали да ће остати непокретан до своје петнаесте године, а основну школу није завршио због честих епилептичних напада. Међутим, упорним радом, упркос болести, он је завршио прво ОШ “Свети Сава” у Баточини, а затим и ЕГШ “Никола Тесла” у Јагодини. Владимир се уједно посветио читању књига те је, као редовни посетилац библиотеке, са својих 30 година живота стекао јако лепо познавање историје и етнологије.

Тако је био и коаутор две књиге, “Етнолошки зборник” и “Зборник радова црквишта и манастира средњег века”, а написао је и дивну књигу “Приче о братској љубави два народа” која је посвећена свим оним Русима који су ратовали или живели у Лапову и околини током Другог светског рата.

Одан је православљу, веран је син СПЦ и више пута се одазивао свештенству приликом акција које је лаповска црквена општина организовала. Иако слави Светог Великомученика Георгија, сем свог светитеља заштитника за свог покровитеља сматра и првог српског Архиепископа Светог Саву.

Видевши Владимиров труд и веру надлежни парохијан протонамесник Горан Живковић му је помагао на разне начине, а посебан замах је постигнут када се у акцију око градње нове куће укључио Дарко Огњановић, приватник из Брзана. Убрзо је уз обилну Божију помоћ, а за врло кратко време, прикупљено скоро 5.000 евра те је купљен материјал за градњу новог дома за овог талентованог младића. Донатори су људи дубоке православне вере и великог срца, како из Лапова, тако и из других места. Бог зна њихова имена и Владимир се са својим парохом моли Њему за њихово здравље и спасење. Помоћ је стизала са разних страна те је неко донирао храну и пиће, са друге стране су стигли електрични уређаји потребни за кућу у изградњи, са треће помоћ у физичким пословима око градње куће.

У овој хуманитарној акцији активно учествује братство храма Свете Параскеве у Лапову, чланови црквеног одбора, али и локални одбор Кола српских сестара, као и удружење особа са инвалидитетом “Зора”. Целој ствари су јако помогли и локални дописници РТС-а, Вечерњих новости и ТВ Нове С, а нарочито треба поменути руску делегацију задужену за обнову споменика Црвеној армији.

За сада је наливен темељ и убрзо се креће даље, а да би се бар груби грађевински радови довршили до краја године. Даће Бог да тако и буде.

Протонамесник Горан Живковић

 

Број динарског рачуна на који можете помоћи Владимиру је 205-9011007163376-69, а број девизног је RS35205903102774374444.

Вест објављену на интернет презентацији РТС-а можете погледати овде.