СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС У ШУМАРИЦАМА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС У ШУМАРИЦАМАБило је то у некој земљи сељака
на брдовитом Балкану,
умрла је мученичком смрћу
чета ђака
у једном дану.
(Десанка Максимовић)

У среду 21. октобра 2020. године када се наша Црква сећа невино пострадалих Мученика крагујевачких од злочиначке немачке руке, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање клирика Епархије шумадијске: ректора Богословије протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића, протојереја-ставрофора Зарије Божовића, протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Милића Марковића, протојереја-ставрофора Синише Марковића, протојереја Срећка Зечевића, протонамесника Александра Јовановића, јерођакона Василија (Старовлаха), Јована (Прокина) и ђакона Александра Ђорђевића.

Својима гласовима у Светој Литургији и молебану крагујевачким новомученицима учествовао је и хор Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу потпомогнут великим бројем свештеника и ђакона Епархије шумадијске.

Након Литургије Преосвећени владика је заједно са свештеницима пререзао колач и благословио кољиво зготовљено у славу и част Светим крагујевачким новомученицима, којима је и храм посвећен.

Овогодишњи колачар била је породица Алексић, са њеним првим чланом господином Јованом, за чије смо се чланове кроз прозбе помолили Господу, да и њима подари благодат и спасење молитвама Светих новомученика. Молимо се да вредно ктиторско дело господина Јована, а руководством старешине храма протојереја-ставрофора Милана Бороте буде на ползу и спасење како њима самима тако и целом српском народу.

Након Свете Литургије, по традиционалном свакогодишњем обичају литија сабраних око Христа и крагујевачких Новомученика, молитвено се упутила ка гробници и меморијалном споменику “V/3”, где је служен молебан страдалницима Христовим са началствујућим Преосвећеним владиком Јованом. “Помолимо се Богу, браћо и сестре, Богу живоме и Светим Новомученицима крагујевачким да нас они својим молитвама штите од свих невоља, зала, муке и патњи. Они ће се молити (за нас) једино уколико се ми будемо њима молили”- речи су Преосвећеног владике, које сведоче жив одност између нас и Светих новомученика крагујевачких.

“У младости својој невино пострадавши за Христа,
веру свету православну и име Србиново;
мученичком крвљу српску цркву обојисте,
и на небу међу светима засијасте,
озарени светлошћу незалазном:
Новомученици крагујевачки.
Молите се непрестано Господу славе
за род наш многострадални,
и да се спасу душе наше”.

ученик Богословије, Дејан Костић