ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ ЈОВАН: “СПАСЕЊЕ ЈЕ МОЛИТВА”

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ ЈОВАН: “СПАСЕЊЕ ЈЕ МОЛИТВА”“Причешће је извор умилења и духовне топлине” - Свети Јован Шангајски и Санфранцискански

У среду, 11. новембра 2020. године, када Црква Христова прославља Светог Аврамија Затворника из Таније великог хришћанског испосника и монаха 4. века, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког и Црноречког у Бресници. Епископу су саслуживали: протојереј Саша Антонијевић старешина храма, јереј Милош Ђурић и ђакон белошевачке Лазарице Немања Стојковић.

За певницом су појали протојереј Драгослав Милован и господин Страхиња Савковић, док су чтецирали вероучитељи Стефан Радисављевић и Марко Гаљак.

Након прочитаног јеванђељског зачала верном народу се надахнутом беседом обратио Владика Јован. У цркви, а посебно на Литургији чујемо реч СПАСЕЊЕ. Сама реч СПАСЕЊЕ значи молитва, да се молимо да нас Бог сачува од греха и искушења. Ако не радимо на спасењу, нећемо бити спасени. Не можемо бити спасени ако не спознамо истину, а истина је сам Богочовек Исус Христос, Он је Тај који нас спасава. Из љубави према човеку Бог је послао свог Сина да својим оваплоћењем и смрћу донесе спасење. Господ Исус Христос је дошао да врати достојанство човеку, а то достојанство се огледа кроз спасење. Без заједнице са Богом нема спасења. Спасење исто одговара и искупљењу, “да нас Господ искупи од греха” као што каже једна црквена песма- речи су Епископа Јована.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

После свете божанствене Литургије, Владика Јован је поделио благослов верном народу који се данас сабрао у бресничкој светињи.

Вероучитељ Марко Гаљак