СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У ВИШЕВЦУ

СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У ВИШЕВЦУРодно место вожда Карађорђа прославило је славу Цркве торжествено како приличи месту одакле је поникао онај који је упалио лучу слободе и као некада војници Гедеонови узвикнуо: “Мач Господњи и Карађорђев!”

Није чудо што је мудри владика Сава изабрао ово место да народу и себи сазида прелепу цркву – задужбину, а није ни мало случајно што је цркву баш посветио Обнављању храма светог Георгија. Знао је да скоро цело село слави овај празник, а и сам владика Сава је славио Светог Георгија. Знао је и то да је и сам Карађорђе по Светом Ђорђу добио име. Када све ово сумирамо није ни чудо што је 16. новембар најсвечанији дан у години у овом селу и што река људи са плетеним торбама у којима су славски колачи, жита и вина у славу Светог Георгија слива се у Цркву Божију. Црква је била пуна верног народа у времену када сви беже од Цркве из страха од заразе. Народ Вишевца је себи нашао заштиту под сводом цркве Светог Георгија, молећи се Богу и Светитељу за живот и здравље својих укућана и себе.

Свету Литургију су служили протонамесник Дејан Шишковић и ђакон Марко Арсенић из Лапова, а присутан је био и пензионисани свештеник из Вучића протојереј Ненад Савић. Отац Дејан је надахнуто беседио о Светом Георгију о његовом животу и мучеништву у славу Божију.

Свештеник Миломир Васиљевић је све лепо припремио за славу цркве заједно са свечаром који је принео Богу бескрвну жртву и припремио трпезу љубави за све који су тога дана дошли у Дом Божији.

ђакон Марко Арсенић