ЕПИСКОП ЈОВАН БОГОСЛУЖИО У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУ

ЕПИСКОП ЈОВАН БОГОСЛУЖИО У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУУ уторак, 1. децембра 2020. године, Његово Преосвштенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово.

Владики су саслуживали: протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.

За певницом су певали: протојереј Горан Ђерковић, господин Душан Баловић и господин Страхиња Савковић. Чтецирао је господин Владан Степовић.

Након прочитаног дневног зачала Јеванђеља, Владика је у беседи рекао: “У данашњем Јеванђељу Христос каже: “Ко не носи крста свога и за мном не иде не може бити мој ученик”. Браћо и сестре, ово је доста тешка реченица за нас људе – Христос каже да онај који не носи крста свога није његов ученик. Другим речима, не може човек призивати Христа за Бога, а ићи стално за варљивим жељама својим. Ту се човек растргава, а не зна да се растргава, хоће да испуни само своје, хоће да се покаже, хоће да се прикаже, хоће да стави себе у неки центар. Сваки човек који то има, или у подсвести или у свести својој, он у ствари помера Христа са центра и себе ставља у тај центар. Због тога Господ каже: “Ко не носи крста свога и не иде за мном, не може бити мој ученик”. Зашто Христос тако каже за крст? Зато, браћо и сестре, што је часни крст најсветији знак и символ наше вере. Све Свете тајне се свршавају призивом Духа Светога и знамењем и печатом крста. Заиста, браћо и сестре, тако и крштење и миропомазање, и евхаристија и Света Литургија, коју ми и данас служимо, јесте заправо печат часнога крста и Духа Светога”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

ђакон Недељко Дикић