РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЂАКОНСКИ ЧИН У СВЕТОУСПЕЊСКОМ САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЂАКОНСКИ ЧИН У СВЕТОУСПЕЊСКОМ САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУУ суботу, 5. децембра 2020. године, када прослављамо Свете апостоле Филимона, Архипа и Апфију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу уз саслужење свештеника и ђакона Саборног храма.

Након прочитаног јеванђелског зачала, Епископ Јован је говорио о науци коју нам је Господ Исус Христос предао кроз Јеванђеље: “То није обична наука обичног човека, већ је она небеска наука. Ако је у свом животу применимо и живимо њоме, најбоље ћемо решити све своје личне невоље, патње, муке и искушења. Решићемо и међусобне односе. Што је најважније, задобићемо Царство небеско и вечни живот”. Затим, Епископ је подсетио на немерљиви значај благодати Божије у животу сваког крштеног човека: “Свети Оци благодат Божију називају сунцем чији зраци треба да уђу у нашу душу и срце. Они ће ући уколико будемо слушали Јеванђеље Христово. Треба да знамо да је благодат у Христу и од Христа, и због тога је сва у Цркви. Стога, благодати ван Цркве нема. Ту благодат ће данас примити Саша, који ће бити рукоположен. Но, ако он, ја или било ко други не чува ту благодат, ништа смо. Примили смо, али нисмо се њоме користили”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

У наставку Литургије, ђаконски чин је примио господин Саша Павловић из Крагујевца и том Епископ га је упутио на непрестано чување благодати која му се поверава: “Помолимо се Богу да му буде помоћник, водитељ и путеводитељ. Саша, данас примаш ђаконски чин, први од три чина у Цркви. Ако га будеш доживео као светињу, онда ће те сама Промисао Божија уздизати на друге чинове. Ако не савладаш први чин, онда ћеш већ на следећем остати неплодан. За то ти је потребно много труда и жртве да би научио Божију науку. Нека ти је Господ у помоћи и нека ти да снаге и мудрости да ти данашњи чин буде на спасење”.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Мноштво верника крагујевачких парохија је приступило Светом причешћу, употпунивши на тај начин своје литургијско учешће и послање.

Лазар Марјановић