СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БРЕСНИЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БРЕСНИЦИУ среду, 9. децембра 2020. године, када наша Света Црква слави Светог Алимпија Столпника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић, протојереј Саша Антонијевић, протођакон Иван Гашић, а чтецирали су вероучитељ Стефан Радисављевић, г. Владан Степовић и г. Василије Тешић.

За певницом су појали јереј Милош Ђурић и г. Страхиња Савковић.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован се обратио и верном народу надахнутом беседом и на самом почетку пожелео срећан празник свима, а свечарима данашњег празника пожелео срећну славу. Владика је истакао потребу молитве и јаке вере у овим тешким временима и ситуацији која нас је задесила, а поред тога потребна нам је помоћ и сила Божија. Са наше стране потребно је благодарење Богу за све што нам даје, а Бог човеку даје увек оно што је добро из љубави према човеку, о чему је и Јеванђељско зачало говорило. Читајући Свето Писмо можемо да запазимо да је љубав реч која се највише спомиње у Библији. То је љубав Божија према човеку и како би требао човек да узврати на ту божанску љубав, а Божија љубав је толико велика да надомешћује све недостатке сваке друге љубави. Свака друга љубав уколико није прожета љубављу Божијом она наиђе, прође, осетимо је и често заборавимо, али она љубав коју осећамо према Богу и према човеку када је прожета божанском љубављу која никада не престаје, онда кроз њу оплемењујемо нашу љубав и према Богу и према човеку. Неопходно је да осетимо Божију љубав према нама, а осетићемо је уколико живимо у љубави Божијој и ако живимо у заједници љубави са Богом. Преосвећени владика, говорећи о љубави Божијој, цитирао је богонадахнуте речи Светог Јована Богослова „Бог је љубав“, а у љубави се сажимају све остале хришћанске врлине. У мери у којој остваримо сусрет са Богом кроз наш живот ми ћемо успети да изразимо кроз нашу веру и добра дела љубав и према Богу и према човеку. Зато када имамо љубав према Богу ми ћемо лакше сваки губитак лако поднети, па чак и губитак вољене особе, зато што имамо љубави према Богу, верујемо и знамо да је Бог Бог љубави. Човек када препозна величину те спасоносне љубави Божије и непрекидног старања о човеку у души почиње да се рађа жеља за непрекидним обитавањем у Божијој љубави. О значају љубави знамо и из Светог Писма када апостол Павле каже да ће вера и нада нестати, а љубав остаје. Преосвећени владика је на крају своје беседе, поучним речима указао да ми као хришћани треба да знамо да је, уколико живимо вером и љубављу, много лакше волети другог човека. Дакле, Бог је створио човека из љубави, зато је сасвим природно да човеку мржња буде страна, а то се односи посебно на човека који живи у љубави Божијој и док се Христос не усели у срце човеково, човек не може да осети колика је та љубав Божија. На самом крају владика цитирајући Свете Оце рекао је да човеково биће треба да осети и глад и жеђ за љубављу Божијом.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

вероучитељ Стефан Радисављевић