ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАЛОПЧЕЛИЧКОМ ХРАМУ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАЛОПЧЕЛИЧКОМ ХРАМУ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕУ недељу, 13. децембра 2020. године, када прослављамо Светог апостола Андреја Првозваног, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор АЕМ Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Пресвете Богородице Тројеручице у Малим Пчелицама – Крагујевац.

Епископу су саслуживали: протонамесник Бранислав Матић, јереј потпоручник Владан Вуковић, ђакон Иван Гашић и јерођакон Василије Старовлах.

Својим појањем, Свету Литургију је улепшао хор Саборног Богородичиног храма у Крагујевцу под руководством протопрезвитера Драгослава Милована.

Након прочитаног јеванђелског зачала о Христовом исцељењу у дан суботњи, Епископ је поручио: “Браћо и сестре, чуда постоје тамо где је јака вера – вера јеванђелска, силна, тако моћна да му не дозвољава да потоне. Када човек нема вере, онда пада и нажалост нема ни жеље, моћи и снаге да устане. Вера, браћо и сестре, представља припадање ономе у кога верујемо и ослобађа човека од њега самога. Човек, ако се не потруди да се ослободи сам од себе – свега негативног – нико му то други не може учинити”. Затим, Владика Јован је говорио о томе како грех штети човеку: “Сви смо ми рањиви. Можда и немамо спољашњу, али свако има унутрашњу рану. Чим смо погрешили, сами смо себи нанели унутрашњу рану, коју ће видати једино Онај који зна наше срце и душу боље од нас самих”. Завршавајући своју проповед, Епископ Јован је рекао: “Ово данашње Јеванђеље нас учи да се молимо једни за друге; да чинимо добра једни другима ако хоћемо да и Бог нама чини добра. Најстрашније је када тражимо добра за себе, а за комшију не. Не можемо очекивати добро, ако га нисмо ни давали. Исто је и са срећом. Нека нам Господ помогне да будемо људи са вером у Бога, али и у друге људе. Преко човека долазимо до Бога и преко Бога до човека. Бог вас благословио!”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Лазар Марјановић