ПРАЗНИК СВЕТОГ НИКОЛАЈА МИРЛИКИЈСКОГ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У КРАГУЈЕВАЧКОМ САБОРНОМ ХРАМУ

ПРАЗНИК СВЕТОГ НИКОЛАЈА МИРЛИКИЈСКОГ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У КРАГУЈЕВАЧКОМ САБОРНОМ ХРАМУУ суботу, 19. децембра 2020. године, када празнујемо Светог оца Николаја, архиепископа града Мире у малоазијској Ликији, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор АЕМ Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу уз саслуживање свештеника и ђакона овог храма.

Својим појањем, Свету Литургију је улепшао хор саборног Богородичиног храма под руководством протопрезвитера Драгослава Милована.

Након прочитаног Јеванђеља, верницима се обратио протојереј ставрофор др Зоран Крстић говорећи о припремним периодима који предстоје сваком великом празнику: “Хришћани су се увек припремали и то је оно што се подразумева под постом и молитвом. Тако се и ове године налазимо у периоду поста и молитве, када нас Црква позива да истрајно упражњавамо, рекао бих, хришћански пут. Тај пут је пут уздржања, поста и молитве”. Затим, отац Зоран је говорио о значају молитве у времену у којем се налазимо: “Исто тако се налазимо и у овим чудним временима, која никако да оставимо за нама. Мислимо да ће епидемија проћи, али она траје, тако да ћемо и Божић, вероватно, дочекати у ванредним условима. Поред свега, чак иако многе друге ствари не можемо да упражњавамо, свакако да можемо да се молимо. Дакле, не постоји одређени простор и време када човек може да се моли. То човеку нико не може одузети”. Своју проповед, отац Зоран је завршио утешним речима: “Поред свих мука и епидемије која нам је свима за вратом, ипак оно што из наше вере извлачимо пред нас јесте поверење које негујемо ка Господу. Не може се живети ни без поверења према људима које извлачимо из поверења према Богу. Господ је све добро уредио за нас, све нам је дао, а тако и Сина свога да нам буде пријатељ у тешким, али и радосним околностима”.

Беседа протојереја-ставрофора проф др Зорана Крстића, ректора Богословије “Светог Јована Златоуста” у Крагујевцу

Мноштво деце и одраслих верника крагујевачких парохија је приступило Светој чаши, употпунивши на тај начин своје молитвено учешће и послање.

Лазар Марјановић