СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БРЕСНИЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БРЕСНИЦИУ среду 24. фебруара у недељи Митара и Фарисеја која нас припрема за почетак Великог поста, а када наша Света Црква слави Светог свештеномученика Власија и Светог великомученика Ђорђа Кратовца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница.

Епископу су саслуживали протојереј Саша Антонијевић, јереј Милош Ђурић и протођакон Иван Гашић, а чтецирали су вероучитељ Стефан Радисављевић и г. Владан Степовић. За певницом су појали протојереј Драгослав Милован и г. Страхиња Савковић.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован обратио се верном народу надахнутом беседом у којој је истакао да ми као хришћани првенствено треба да се молимо да нам Господ подари Царство Небеско, цитирајући тако речи јеванђеља “Иштите најпре Царства Божијег и правде његове, а све друго ће вам се додати”. У овом контексту ми се само милошћу Божијом спасавамо, јер благодат Божија је та која нас спасава и заиста нема тог богослужења у којем се не каже “Заштити, сачувај и спаси нас благодаћу Твојом”, дакле Христом се спасавамо. Безгранична љубав Христова је имала силу да спаси свет духовно, да га васкрсне из греховног мртвила, да га вазнесе на небо и тако да спаси људски род. Ми се не спасавамо својим делима, него само благодаћу Божијом, зато се и Јеванђеље Христово назива “Јеванђељем Благодати”. Преосвећени владика надовезујући се на речи апостола Павла “Благодаћу сте спасени, али кроз веру”, рекао је да та чудесна благодат човеку је дата само кроз веру, не нашим знањем, не делима него кроз веру.

Вера је та којом усељавамо Бога у себе, с тога и апостол Павле каже “Вером ходимо, а не знањем”. Владика је истакао да основно хришћанско начело по Светим Оцима јесте да “Ходимо земљом, а мислимо на небо”, а то значи да човек уколико мисли о ономе што је вечно и о Богу, та мисао ће га везати за Бога и тако његове мисли неће бити усмерене на оно што је пролазно. Вера није нешто што је од човека, него вера је дар Божији. Нема тог људског дела које би могло спасити род људски од смрти и греха, осим вере у самог Господа Исуса Христа. Цитирајући Свете Оце Преосвећени владика рекао је да спасење од смрти и греха могуће је само милошћу Божијом, не ни мудрошћу, ни разумом, ни побожношћу и делима, већ милошћу Божијом и вером којом је Бог оправдао све нас. Човек треба да се преиспита да ли заиста живи истинском вером, да ли његова дела вере могу да га оправдају или верује да је Бог тај који прашта и једини који спасава, зато и апостол Павле каже “Нема другог имена под сунцем којим бисмо могли бити спашени до имена Господа Исуса Христа”. Онај који нема истинске вере, а чини добра дела личи на онога који захвата воду и сипа у шупље судове, људски род без вере претвара се у једно дивље стадо, јер нема Бога у себи.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Владика је завршио беседу позивајући народ да се молитвом обрати Богу да нас спаси кроз веру и благодат Његову, зато сетимо се у својим молитвама речи прозбе које говоре “Заштити, спаси, помилуј и сачувај нас Боже благодаћу твојом”. Само Бог може да нас заштити, ми не можемо слаби смо, немоћни, падамо, али зато “Ко је са Христом ко може против њега” каже апостол Павле. У коме Христос живи тај је задобио благодат, тај сада и овде осећа спасење, али то не можемо мимо Христа.

На крају Литургије Преосвећени владика је окупљеном народу поделио иконице и свој архипастирски благослов.

Вероучитељ Стефан Радисављевић