ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

ЛИТУРГИЈУ ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУОкусите и видите, јер је добар Господ, Алилуја, Алилуја, Алилуја.

У петак 19. марта 2021. прве недеље поста, када наша Света Црква молитвено прославља Света 42 Аморејска мученика, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију пређеосвећених Дарова у Саборној цркви у Крагујрвцу.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Зарије Божовић, протојереј Срећко Зечевић, јереј Рашко Стјепановић, протођакони Иван Гашић и Небојша Јаковљевић и јерођакон Василије (Старовлах).

Света Литургија пређеосвећених Дарова једна је од најлепших и најдирљивијих служби Православне цркве. Истовремено, то је важан позив на чешће причешћивање светим Христовим Даровима. У овом богослужењу одјекује глас далеких векова, глас живог, раног црквеног Предања. Тај глас опомиње да верници не могу да живе живот у Христу ако стално не обнављају своју везу са Извором живота, причешћујући се Телом и Крвљу нашег Господа. Јер, Христос је, по речима Светог апостола Павла, “наш живот” (Кол. 3:4).

Инфо служба Епархије шумадијске