СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЈКОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЈКОВЦУУ суботу, 27. марта 2021. године, када наша Света Црква прославља и празнује Преподобног Бенедикта Нурсијског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Благовести у Рајковцу.

Нашем Архијереју саслуживали су: протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протојереј Слободан Кеџић, јереј Иван Ненадовић, јереј Милутин Гашевић, јереј Михаило Аврамовић, протођакон Иван Гашић и јерођакон Јован (Прокин).

Богослужење су својим појањем увеличали Српски православни појци из Београда и певница храма Благовести.

Своју Богонадахнуту беседу наш Епископ је посветио тумачењу прочитаног одломка Јеванђеља кроз призму значаја поста и молитве. Владика Јован је поучио да се Господ моли као човек, или боље, као онај који се очовечио, тј. људском природом. Његова молитва је заступничка за нас, но у исто време просвећујућа за Његову човечанску природу, којој је падало у део да, ходећи уским путем, усваја оно Божанско. У последњем значењу, она је за нас образац и пример. Апостол Павле учи да се Дух моли у онима који су га примили, премда, не сам, него побуђујући молитвена, стремљења у духу човечијем. Ето праве молитве – духовне молитве. Но, таква је она тек на своме врхунцу. Пут до ње јесте молитвени труд људи који траже очишћење и освећење. Потребно је потрудити се и одстранити сваку лењост, па ће се и Господ сажалити над нама и дати нам дух молитве, који ће у нама почети да делује као дисање у телу. Покајање нас ослобађа овог страдања у којем живимо, и открива нам овоземаљске радости које се настављају у Рају. Молитва је највеће благо које нам васкрсава душу и заједно са постом нам осветљава Пут. Владика нам открива да молитва и пост треба да буду израз ватрене вере и наде. Вере која се кроз дела хришћанске љубави потврђује. Јер пост и молитва су камен темељац нашег хришћанског живота. „Пост није само уздржавање од свакога зла, него и неговање сваке врлине. Кад негујемо веру у себи, љубав, милост, доброту, смиреност, кротост, благост, сваку јеванђељску врлину – да се удостојимо Њега, да се причестимо Светим Даровима, ми живимо Њиме. Јер, откако је Господ сишао у овај свет, Он с правом од нас тражи да примимо од Њега Божанске Дарове: Његову милост, Његову благодат и да живимо по Његовом Светом Јеванђељу: Живите као што пристоји Светом Јеванђељу, наређује Апостол свима нама хришћанима. И још нешто јаче и веће: Живите достојно Бога Који се јавио у телу. Ето, то је последња заповест, то је цело Јеванђеље за мене и за тебе: да живимо достојно Господа Христа“, закључио је наш Архијереј.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован одликовао је правом ношења црвеног појаса пароха другог рајковачког јереја Марка Стевановића. Након евхаристијског сабрања заједничарење је настављено на трпези љубави, коју је припремило братство рајковачког храма.

јереј Марко Јефтић