ЛАЗАРЕВА СУБОТА – ВРБИЦА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

ЛАЗАРЕВА СУБОТА – ВРБИЦА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУРадост свих, Господ Христос, Истина, Светлост, Живот и Васкрсење свега,
свима се јавио на Земљи Својом добротом, и постао образ Васкрсења,
свима дајући Божански опроштај грехова
.
Кондак, гл. 2.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 24. априла 2021. године, на Лазареву суботу, свету архијерејску Литургију у крагујевачком катедралном храму Успења Пресвете Богородице, уз саслужење протојереја – ставрофора Зарије Божовића, протојереја Срећка Зечевића, протођакона Ивана Гашића и протођакона Небојше Јаковљевића.

Литургију је красило присуство многобројних малишана, који се празнику Врбици посебно радују. Велики број верних је узео учешће у духовном сабрању и причестило се Телом и Крвљу Христовом.

Празничним вечерњим богослужењем, освећењем врбових грана и литијом око Саборног храма, молитвено је прослављен празник Врбице у Крагујевцу. У литији су учествовали одрасли и деца носећи у рукама врбове гранчице. Лазарева субота је велики хришћански празник који пада недељу дана пред Васкрс. У Православној Цркви, Врбица је дечји празник, јер је Христос, према Јеванђељу, улазећи у Јерусалим рекао: “Пустите децу мени, јер таквих је Царство небеско”.