ЦВЕТИ У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

ЦВЕТИ У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУНа празник Цвети у недељу 25. априла 2021. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Владики Јовану су саслуживали ректор Богословије Светог Јована Златоуста протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, архимандрит др Туфик (Тајар), архијерејски намесник крагујевачки протојереј - ставрофор мр Рајко Стефановић, архијерејски намесник лепенички протојереј Срећко Зечевић, архијерејски намесник левачки и старешина Светотројичког храма протојереј – ставрофор Милић Марковић, протојереј Александар Борота, презвитери Владан Костадиновић и Стефан Дамјановић и протођакон Мирослав Василијевић.

Чтецирали су Марко др Петровић, Александар Бојанић, Ђурђе Ђоковић и Сава Николић.

Литургију су својим појањем улепшали ученици Богословије Светог Јована Златоуста у Крагујевцу.

Верном народу се по благослову Његовог Преосвештенства обратио старешина Старе Цркве протојереј Милић Марковић, беседом на 41. зачало Јеванђеља од Јована. Отац Милић је рекао да је: “…молитва разговор душе са Богом, али је права молитва борба са смрћу. Ако осетимо равнодушност према смрти и осетимо да смо сједињени са Истином, онда је то права молитва. Данашњи празник можемо разумети ако имамо праву и истиниту веру и смирену молитву. Долазак Господњи у Јерусалим је био испуњење Његови речи: “Пустите децу да долазе к мени!” Зато је народ са толико одушевљења дочекао Спаситеља. Људи су били радосни зато што су у доласку Христовом, видели смисао свог живота. Зато и ми треба да се одрекнемо сопствене равнодушности. Ми који живимо у Цркви треба да знамо и примењујемо максиму која гласи: Сваки свој дан предај Господу и немој бити у журби. Зато да живимо са правом вером у Бога, примивши Духа Светога, са надом да дочекамо и празник Васкрсења Господњега, али и наше васкрсење”.

Беседа протојереја – ставрофора Милића Марковића, старешине Старе цркве у Крагујевцу

Након причешћа, верни народ је наставио празновање празника Цвети са својим Архијерејом у просторијама парохијског дома у Старој Цркви у Крагујевцу.

протођакон Мирослав Василијевић