ВАСКРШЊА И ЂУРЂЕВДАНСКА ИЗЛОЖБА ВАСКРШЊИХ ЈАЈА У МАНАСТИРУ ДИВОСТИН

ВАСКРШЊА И ЂУРЂЕВДАНСКА ИЗЛОЖБА ВАСКРШЊИХ ЈАЈА У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУ радости Светле недеље, на дан Светог великомученика Георгија, прегаоци “Српске круне” Културно-историјског центра из Крагујевца, уз благослов Његовог преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, приредили су у порти манастира Дивостин “Васкршњу и Ђурђевданску изложбу васкршњих јаја”.

Приказана је колекција од стотинак руком осликаних васкршњих јаја, различитих аутора, углавном ликовима светитеља по канонима СПЦ-а, али и мотивима српских цркава и манастира, призорима природе флоралног типа такозване “Божије баште” и многобројним шарама са српских ћилима и народних ношњи. Изложени су и дечији радови истих мотива рађени под менторством професорке Александре Глишовић, мастер уметника.

На отварању је госпођа Мирјана Раденковић, генерални секретар Културно-историјског центра “Српска круна” и организатор ове свечаности, говорила о значају икона, правилном украшавању васкршњих јаја као и неговању културних вредности уопште.

Гост изложбе био је доајен српске глумачке сцене Милан Цаци Михајловић, који је сходно светом месту рецитовао патриотску прозу и кроз чистоту српске речи оставио снажан утисак на посетиоце.

Публика је такође имала прилику да ужива у духовној музици и музици са српских дворова, оркестра Предрага Пеги Милановића.