СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈУНКОВЦУ КОД ЛАЗАРЕВЦА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈУНКОВЦУ КОД ЛАЗАРЕВЦАУ суботу 5. јуна 2021. године, када Црква прославља Светог Михаила Исповедника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету архијерејску Литургију у Јунковцу надомак Лазаревца, намесништво колубарско-посавско.

Епископу су саслуживали игуман манастира Ћелије код Лајковца Доситеј (Радивојевић) Хиландарац, архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Марко Митић, протојереј Жељко Ж. Ивковић и ђакони Никола Урошевић и Стеван Илић.

За благољепије сабрања били су задужени “Србски Православни појци” из Београда.

Поучавајући окупљене вернике очинским старањем Владика Јован је рекао:

“Човек који већ сада живи као да је у Царству Небеском, подстиче и људе око себе да чине добро и живе хришћанским животом. Прави хришћанин не мисли само на своје спасење, јер је то себично и саможиво. Хришћанин је човек заједнице, Цркве и Литургије, а Литургија се служи за сав људски род. Дужност је свакога од нас да се стара не само о свом, већ и за спасење наших ближњих. Оно што посејемо, то ћемо и пожњети. Зато је важно да другима не чинимо оно што не желимо да се нама чини. Зло које не желимо да се чини нама, ни ми не треба да чинимо другоме. Ако другоме чинимо добро имаћемо мир и хармонију и са Богом и са ближњима. Добро није тешко чинити, али у добро се мора веровати. А добар је једино Бог”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Сабрање је завршено трпезом љубави у етно ресторану Бабина река, коју је за окупљене вернике припремио парох јунковачки протојереј-ставрофор Радован Марковић са својом породицом и верним народом.

Свештеник Влада Димитријевић