ПРАЗНИК ПРЕПОДОБНОГ РОМАНА: СЛАВА ЦРКВЕ У РЕКОВЦУ

ПРАЗНИК ПРЕПОДОБНОГ РОМАНА: СЛАВА ЦРКВЕ У РЕКОВЦУУ петак, 29. августа, на Празник Преподобног Романа Српског, који црква у Рековцу обележава као своју храмовну славу, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је св. архијерејску Литургију у тој цркви. После свете Литургије и литије око храма, коју су красили многобројна деца и млади који су носили иконе и барјаке, епископ Јован је пресеко славски колач и још једном честито свештенству, домаћину славе и окупљеном многобројном народу црквену славу.

 

Долазак Његовог Преосвештенства увећало је празничну  радост мештана Рековца, који увек радосно дочекују свог архипастира, а још више ове године, јер је пре свете Литургије Његово Преосвештенство произвео старешину храма оца Драгослава Петровића у чин прото-јереја. Тиме је епископ Јован у име целе наше помесне цркве признао велики труд и љубав протојереја Драгослава као и верника овога места према својој цркви, која се видно испољава у прелепој и обновљеној цркви која краси овај крај.

Беседа у Рековцу

 

СПОМЕН ПРЕПОДОБНОГ ОЦА НАШЕГ РОМАНА

 

Велики чудотворац; свете мошти му почивају у манастиру светог Романа, у лепој шумовитој ували на путу између Ражња и Ђуниса, на домаку Јужне Мораве. Живео и делао  двеста година пре Немањића. Велики светитељ и просветитељ тога Српскога краја. Народ се куне у том крају: "Светога ми Романа". И дандањи тамо се исцељују тешки болесници, нарочито умоболници и бесомучници. Манастир Св. Романа код Ђуниса подигао је свети кнез Лазар.